01 september 2008

Only angels have wings

Regie : Howard Hawks (1939)

"Romance soaring above the Andes ! Drama thundering across a continent !"

De mondige jongevrouw Bonnie Lee strandt met een pakketboot in een kleine haven in Zuid-Amerika. Ze maakt er kennis met de ogenschijnlijk gevoelloze Geoff Carter, die aan het hoofd staat van een kleine ploeg piloten die postzakken moeten vervoeren over een gevaarlijke en mistige bergpas. Kort na haar aankomst is Bonnie getuige van een fataal ongeluk : een jonge piloot komt in een crash om het leven. Slechts enkele uren na het ongeluk trekt het gewone leven zich weer op gang met drank en gezang. Geïntrigeerd door deze rauwe mannengemeenschap en onder de indruk van de charme van Carter, besluit Bonnie om wat langer te blijven. Eén en ander wordt ingewikkelder wanneer de verongelukte piloot wordt vervangen door een piloot met een slechte reputatie, wiens vrouw bovendien een oude vlam van Carter blijkt te zijn. Carter moet alles op alles zetten om een belangrijke deadline te halen : nog één levering scheidt hem van een lucratief contract. Tijdens de nacht waarop de deadline verstrijkt, steekt een zware storm op ...

Om het met een cliché te zeggen : zo'n films maken ze niet meer. Een heerlijke ouderwetse avonturenfilm die moeiteloos gedurende gans haar lengte (121 minuten) de aandacht gaande kan houden. De film wordt algemeen beschouwd als één van de beste uit het oeuvre van regisseur Howard Hawks, maar wordt bizar genoeg meestal over het hoofd gezien. Als het over Hawks gaat, worden meestal Scarface, Bringing up baby, His girl friday, To have and have not en Rio Bravo vernoemd. Only angels have wings mag moeiteloos in dit illustere rijtje staan. Hawks doet na het succes van Bringing up baby (1938) opnieuw een beroep op Cary Grant (volgens sommigen een miscast maar altijd een beetje onweerstaanbaar), die uitstekend weerwerk krijgt van Jean Arthur in de rol van Bonnie Lee. Rita Hayworth had al meerdere kleine rolletjes gespeeld maar werd pas nu door het grote publiek opgemerkt door haar bijrol als ex-liefje van Grant.

De special effects met de vliegtuigen komen nu misschien een tikje gedateerd over, maar dit wordt gelativeerd door het feit dat de film in 1939 werd gedraaid én dat enkele van de vliegscènes gebaseerd zijn op ooggetuigenissen van Hawks zelf ! De romantische subplot is dan wel wat belegen, maar in dergelijke films uit de oude doos neem je dat er graag bij. Een uitgebreide review lees je hier. Was goed voor twee oscarnominaties (special effects en fotografie).

Geen opmerkingen: