Trio cinema
Jarhead
Film van Sam Mendes uit 2005, hier in Europa recent in de zalen uitgebracht. Mendes zal wel voor eeuwig vereenzelvigd worden met zijn American beauty (Kevin Spacey die 's ochtends staat te wanken in de douche, remember ?), maar onderneemt met dit oorlogsdrama toch een mooie nieuwe stap in zijn carrière. Jake Gyllenhaal speelt de rol van Anthony Swofford, een jonge recruut bij de Marines op wiens boek het script is gebaseerd. In het eerste deel van de film (bootcamp) krijg je weinig nieuws te zien (de harde opleiding, de macho-praat en de vernederingen), maar het wordt wel zeer entertainend gebracht. Het tweede deel brengt de jonge soldaten naar Irak ten tijde van de eerste golfoorlog (operation desert shield). Maanden en maanden wachten in de snikhete woestijn, met alle frustraties en ontladingen vandien. In het derde deel (operation desert storm) kondigt zich eindelijk wat actie aan voor de soldaten, maar uiteindelijk zullen ze geen enkele kogel afgevuurd hebben : de oorlog heeft zich op hoogtechnologisch niveau afgespeeld en de marine-snipers komen niet aan bod. De fotografie (van Roger Deakins) is bij momenten zeer knap (de beelden waarbij de oliebronnen in brand staan, zijn fenomenaal), en ook de soundtrack mag er best wezen. Vergeet vooral niet de site van deze prent te ontdekken (Jarhead).
Secrets
Frank Borzage draaide deze prent in 1924. Een oudere man ligt op sterven. Zijn vrouw waakt aan het sterfbed en met haar dagboek in de hand dommelt ze in, dromend van het verleden : hoe ze als rijkeluisdochter verliefd werd op een arme klerk en tegen de wil van haar familie in met hem naar het wilde westen vluchtte, hoe haar jonge zoontje stierf in armoedige omstandigheden, hoe haar man en zijzelf opeenvolgend een fortuin vergaarden en alles weer verloren ... De ganse film bestaat uit flashbacks, die echter bewust een aantal hiaten vertonen om de kijker de kans te geven zelf één en ander in te vullen. De getoonde versie van het filmmuseurm was een restauratie van het Koninklijk Belgisch Filmarchief, dat zich hiervoor gebaseerd had op een russische kopie. Borzage was een veelfilmer die in de periode van de stomme film de ene film na de andere draaide. Hij was trouwens de allereerste regisseur die ooit de oscar voor beste regisseur kreeg !
Beyond re-animator
Haha, lekker griezelen geblazen bij deze gore horror-flick uit 2003 van Brian Yuzna. Jeffrey Combs kruipt opnieuw (voor de derde maal na Reanimator en Bride of reanimator) in de huid van de krankzinnige dokter Herbert West. En zelfs wanneer hij een levenslange celstraf uitzit voor zijn krankzinnige experimenten, slaagt hij er toch nog in om zijn 'werk' voort te zetten. Het budget voor deze prent was duidelijk niet al te groot, en de special effects zijn niet meteen fantastisch, maar het is een plezier om Combs weer uit de bol te zien gaan. Zeker Star Trek-fans zullen ervan genieten, want Combs is ook de smeerlap Weyoun in Deep Space Nine (naast andere kleinere rolletjes in DSN en Enterprise). Snoepje van dienst is lekker dier Elsa Pataky, een spaanse actrice die het vooral van de looks moet hebben (Beyond reanimator).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten