25 april 2006

Fantômas-Melvins Big Band (AB - 23.04.2006)

Enerzijds het waanzinnig geweldige Fantômas-project van duivel-doet-al Mike Patton (één van de creatiefste en interessantse mensen in de muziekbusiness van het laatste decennium), en anderzijds The Melvins, een band wiens invloed bijna niet kan overschat worden : een samenwerking tussen deze twee kan niet minder dan een bom worden.

The Melvins hebben natuurlijk altijd al een grote voet in de Fantômas-deur steken gehad : Buzz Osbourne en Trevor Dunn maken deel uit van beide bands. Voeg daar nog Dave Lombardo (één van de beste drummers ter wereld) aan toe, alsmede de resterende Melvins-leden (Dale Crover & Jared Warren), en nog één onbekende persoon (die een knap staaltje geluidsmanipulatie deed met een lange kabel die in zijn versterker geplugd zat), en de line-up is compleet.

Patton regisseert het geheel met strakke hand vanachter zijn batterij microfoons en stemvervormers. Twee drummers, één bassist, twee gitaristen : allen in pyama gekleed. Het concert vangt traag maar subliem aan, totdat Patton met een strak handgebaar de vlam in de pan zwiert. De geschifte Fantômas-gekte wordt op tijd en stond afgewisseld met Melvins-nummers (zoals het schitterende Hooch uit het Houdini-album). Dave Lombardo en Dale Crover drumden fabuleus (hun onderlinge interactie was zeer leuk om volgen) en de plaatstalen gitaarsound van Ozzbourne deed de rest. Een schrijnend stil hi-hat-stuk van Lombardo werd in een regie van Patton expres lang aangehouden, omdat het ongeduldige publiek maar niet wou zwijgen (één randdebiel riep zelfs uit : "you're waisting time !"). Na pakweg 80 minuten (en één zeer kort bisnummer), maakte Patton een einde aan het muzikale huzarenstuk ("Fantômas Melvins Fucking Big Band ... biaaatch !"). Het beste optreden van 2006 totnogtoe. Generaal Patton heerst !

Melvins
Ipecac

Geen opmerkingen: