12 juli 2007

Creature from the Black Lagoon / Revenge of the Creature

Regie : Jack Arnold (1954)

Wanneer professor Carl Maia in het Amazone-gebied een bizar fossiel ontdekt, verzamelt hij een expeditie om op zoek te gaan naar het volledige skelet. Het wetenschapskoppel David & Kay, de ambitieuze Mark, professor Maia en een paar helpers huren een vissersboot van kapitein Lucas en varen de Amazone op. Ze komen terecht in een paradijselijke lagune. In de diepe wateren van de lagune huist echter een bizar wezen : de verschrikkelijke 'gill man', een kruisiging tussen een mens en een amfibie, de ontbrekende schakel in de evolutie van waterdier naar landdier. Het wezen verspert de ingang tot de lagune en de opvarenden van de vissersboot zien zich gedwongen om de strijd met het wezen aan te gaan. Er vallen verscheidene slachtoffers. Wanneer het wezen erin slaagt om de mooie Kay te kidnappen, is een ultieme confrontatie onvermijdelijk ...Regie : Jack Arnold (1955)

Een jaar na de oorspronkelijke expeditie keert kapitein Lucas terug naar de lagune, ditmaal met een paar avonturiers aan boord die koste wat kost de gill man willen vangen. Met enige moeite slagen ze in hun opzet en wordt het wezen naar een oceanisch centrum in Florida gebracht met de bedoeling om enerzijds het grote publiek te lokken en om anderzijds wetenschappelijk onderzoek te kunnen verrichten op het bizarre wezen. Het onderzoek wordt verricht door de jonge professor Clete Ferguson en de mooie studente Helen Dobson. Bij één van hun onderzoeken loopt het goed fout : het wezen slaagt erin om te ontsnappen en maakt de kuststreek onveilig. Het wordt nog erger wanneer de gill man Helen ontvoert. Alle middelen worden ingezet om de amfibie-man te pakken te krijgen en om Helen levend terug te vinden ...Een zeer leuk initiatief van het Filmmuseum om deze double creature feature op de affiche te plaatsen. Op voorhand werd gewaarschuwd voor de slechte kwaliteit van de vertoonde copijen, maar dit viel al bij al nog mee. En bovendien nodigen dit soort films niet meteen uit tot een grondige digitale opknapbeurt. De ruwe kwaliteit van de zwart/wit-beelden doet de sfeer oproepen van de gouden dagen van de grote drive-ins. Enkel de grote bak popcorn ontbrak, alsmede het 3D-brilletje. Want jawel, beide films waren opgenomen in 3D !

De creature-figuur was enorm populair in de jaren '50 en was één van de eerste grote successen in filmmarketing. Poppetjes van het monster gingen in grote getale over de toonbank. Er kwam trouwens nog een derde vervolg (The creature walks among us uit 1956).

Voor de films van camp & cult zijn dit soort films natuurlijk smullen geblazen. Het zijn telkens weer die kleine foutjes en bizarre details die het 'em doen. Zo slaagt wetenschapster Kay er in de eerste Creature-film op wonderbaarlijke wijze in - hoewel ze vastzit op een oude vissersboot in het Amazonegebied, bedreigd door een gevaarlijk monster - om meermaals van klederdracht te wisselen. En wanneer ze door het wezen ontvoerd wordt, zwemt David naar de geheime grot van het monster (enkel onder water te bereiken) om haar te redden. Maar hoe slagen de overige expeditieleden er dan even later in om - met droge kledij aan en geweren in de hand ! - diezelfde grot in te rennen ?

De tweede Creature-film beviel me iets meer, omdat hij nog campier was dan het eerste deel, waarin de onderwater-scènes trouwens best goed in beeld gebracht zijn. In de tweede Creature-film zit voor de echte filmbuffs trouwens een overheerlijk moment, hoewel nauwelijks twintig seconden lang : de allereerste keer dat Clint Eastwood op het witte doek te zien was. Clint speelt een (uncredited) rolletje als de onhandige assistent van professor Clete. Zijn enige rol bestaat erin om een domme grap te maken over een verloren gelopen laboratorium-muis ...

Alle info, stills en een massa filmposters over de Creature-trilogie vind je op deze website.

Geen opmerkingen: