30 september 2010

Une soirée chez Gottfried Zimmermann (Begijnhofkerk Turnhout - 24.09.2010)

Café Zimmermann was een etablissement in Leipzig dat werd uitgebaat door ene Gottfried Zimmermann. In de achttiende eeuw vonden er wekelijks concerten plaats door het Collegium Musicum, opgericht door de Duitse barok-componist Georg Philipp Telemann en gedirigeerd door niemand minder dan Johann Sebastian Bach. De kroeg was dan ook thé place to be voor de muziekliefhebbers en het establishment van Leipzig en omstreken.

Geïnspireerd door dit vermaarde koffiehuis werd in 1998 het barok-ensemble Café Zimmermann opgericht onder leiding van klaveciniste Céline Frisch. In een organisatie van het Festival Van Vlaanderen-Mechelen bracht dit ensemble vier werken van Johann Sebastian Bach in de Begijnhofkerk te Turnhout.

De Milansese soprane Roberta Invernizzi mocht schitteren in twee cantates. Zowel "O holder Tag, erwünschte Zeit" (BWV 210) als "Weichet nur, betrübte Schatten" (BWV 202) betreffen huwelijkscantates die vermoedelijk gecomponeerd werden om huwelijken uit de gegoede burgerij van Leipzig te begeleiden.

Céline Frisch mocht haar kunsten op de klavecimbel etaleren in het klavecimbel-concerto in A groot (BWV 1055), terwijl eerder op de avond Diana Baroni de debatten reeds geopend had op haar traverso-fluit (dwarsfluit-voorganger) in de orchestrale suite no. 2 in B klein (BWV 1067).

Eén en ander werd zoals vanouds vakkundig ingeleid door de bevallige Katelijne Boon. Daags voordien werd door Klara van dit concert een opname gemaakt in Mechelen, welke opname werd uitgezonden in het programma "In de loge" op 29.09.2010 (helaas niet achteraf online te beluisteren). Een avond vol frisse, seculiere muziek van de hand van wellicht de grootste componist aller tijden.

Geen opmerkingen: