12 mei 2011

LOD : De Gehangenen (Warande - 11.05.2011)

Josse De Pauw schreef en regisseerde dit stuk in een productie van gezelschap LOD. Jan Kuijken componeerde de muziek, die werd uitgevoerd door leden van het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie. Drie solisten van VocaalLAB (sopraan Janneke Jes Daalderop, mezzosopraan Ekaterina Levental en tenor Steven van Gils) en twee acteurs (Tom Janssen en Hilde Van Mieghem) vertolken de tekst, terwijl zij opgehangen zijn aan touwen en boven het orkest zweven.

Op een transparant scherm vooraan op het podium worden de teksten geprojecteerd. Geen overbodige luxe, vermits de gezongen teksten volledig in het Latijn zijn opgesteld. Eerst worden een hele reeks woorden en uitdrukkingen geprojecteerd/gezongen die te maken hebben met foltering, mishandeling, executie,... Vervolgens volgt een lange poëtische evocatie, waarbij de schoonheid van een met planten begroeide heuvel schril afsteekt tegen het feit dat die bucolische heuvel gebruikt wordt als de plaats waar de galg zijn gruwelijke werk doet.

In korte intermezzo's vertolken Janssen en Van Mieghem een echtpaar (of twee geliefden) dat (die) opgehangen werd(en), blijkbaar o.w.v. als ketterij beschouwde wetenschappelijke praktijken. Twee vorsers die hun leven lieten voor hun opvattingen. Het zijn zeer welgekomen interventies, want de Latijnse gezangen zijn zwaar op de hand. In een kortere Latijnse smeekbede wordt de sfeer opgeroepen van een brutale razzia. Een klop op de deur, een willekeurige arrestatie.

De voorstelling is een eerbetoon aan al wie omwille van visionair gedachtegoed opgehangen, gemarteld, verbrand of opgesloten werd. Een ode aan iedereen die de prijs moest betalen voor een té grote nieuwsgierigheid. Een nobel eerbetoon en de slot-exclamaties liegen er dan ook niet om : "Laat iedereen toch denken wat hij wil, en zeggen wat hij denkt!" Toch was deze voorstelling niet geheel vrij van een lichtjes pedante air en het constante bombardement met Latijnse gezangen zal zeker geen streling voor ieders oor zijn.


Trailer :

Geen opmerkingen: