25 mei 2017

Min Hee Bervoets/HNDRD : One Limited Space (Kapel Kolonie Merksplas - 24.05.2017)

De Belgische choreografe Min Hee Bervoets (°1985) is bij het grote publiek bekend als jurylid bij de populaire format "So You Can Think You Can Dance". De populariteit van deze dans-competitie verklaart wellicht het succes van de twee première-voorstellingen (beiden uitverkocht) die zij met haar nieuwe gezelschap HNDRD in de Kolonie-kapel bracht. Ook het publiek (voornamelijk jong en vrouwelijk) was een afspiegeling van de impact van de SYTYCD-factor. Voor de creatie van de eerste voorstelling van HNDRD ("One Limited Space" genaamd) werkte Bervoets nauw samen met de Warande : ter voorbereiding resideerden Bervoets en haar dansers een maand lang in de Houten Zaal en ook de première was voorbehouden voor de Warande-kalender.

Twee krachtlijnen liepen doorheen deze voorstelling. Ten eerste aandacht voor het meest wonderlijke der organen : het menselijke brein. In verschillende hoofdstukjes zouden de acht dansers een expressie geven van de verschillende regio's en functies van het brein. In het begin van de voorstelling stelden de dansers zich één voor één voor a.h.v. numerieke symboliek. Elke danser vertegenwoordigde een nummer (van 1 t.e.m. 8), waarbij een achtergrondstem in het Engels de symbolische betekenis van het getal in kwestie duidde. De klederdracht van de dansers herinnerde aan het oude Egypte, met lendendoeken voor de mannen en gracieuze gewaden voor de dames. Dit sobere openingsgedeelte was voor mij meteen het hoogtepunt van de voorstelling. Dans en tekst waren perfect op elkaar ingespeeld en het riep voor mij zelfs associaties op aan de verbluffende kortfilm "A Walk Through Prospero's Library" (Peter Greenaway, 1991).

Deze mooie introductie van de functies van de hersenpan en van een stukje numerologie, ruimde echter al snel baan voor de tweede krachtlijn : het feit dat op de interactie tussen mannen en vrouwen vaak veel ruis te bespeuren valt. De oosterse gewaden maakten plaats voor casual kledij. De ruis tussen man & vrouw viel vaak letterlijk te horen door een radio, die in een lang middenstuk centraal zou staan. Tussendoor bracht één van de dansers nog een soort van functie-loos humor-nummertje met enkele koffers. Naast ruis spuide de radio ook verschillende bekende popnummers uit, die aanleiding gaven tot een dance-battle tussen de mannen & vrouwen. Een leuk gegeven in het begin, dat echter veel te lang duurde en op den duur wel een heel groot "So You Think You Can Dance"-gehalte begon te krijgen. Enkel An "Hier komen de meiden" Lemmens en Dennis "Hier zijn de jongens" Weening ontbraken nog om commentaar te geven. Op het einde van deze te lange battle mocht het publiek stemmen welk geslacht gewonnen had.

Op het einde van de voorstelling werd het sérieux van het begin nog hernomen met mooie choreografieën en dito muziek, maar door het lange SYTYCD-middenstuk was de angel er al lang uit. Een beetje jammer, want aan het enthousiasme en het kunnen van de dansers lag het zeker niet. Een beetje knippen & schrappen had het niveau van deze eerste HNDRD-productie de hoogte in kunnen stuwen. Maar voor een eerste - subsidieloze ! - productie was het zeker geen afgang en het publiek reageerde alvast zeer enthousiast. De hoogzwangere Bervoets (wiens partner Michel Froget trouwens één van de dansers was) verscheen achteraf ten tonele om iedereen uitgebreid te bedanken.Geen opmerkingen: