25 februari 2018

TheColorGrey (Cahier de Brouillon - 24.02.2018)

Er zit een fijnbesnaarde contradictie verscholen in de artiestennaam van de nog jonge Antwerpse urban rapper Will Michiels a.k.a. TheColorGrey. Want hoewel 'grijs' vaak amper als een kleur bestempeld wordt, is het toch de dominante tint in de levens van veel mensen. Grijs bestaat uit vele tinten en het is zaak om de lichtere varianten te laten domineren, om het grijs in te vullen met toefjes kleur.

Dit te concluderen uit de artiestennaam van Michiels, is misschien ietwat bij de haren getrokken. En toch : zijn natuurlijke charisma, zijn frisse soul, de uplifting vibes die hij kwistig rondstrooide : dit is muziek die bulkt van kleur en die erop geënt lijkt om 'grijs' naar het verdomhoekje te bannen.

Toegegeven : mijn nieuwsgierigheid naar deze jonge artiest was maar een kleine factor in het beslissingsproces om af te zakken naar mijn geliefde kroeg Cahier de Brouillon. Het vooruitzicht nog eens een pint te kunnen nuttigen met collega-Cahier-kameraden enerzijds en het feit dat Michiels onder het management staat van All Eyes On Hip Hop-bezieler Willem Vandesande anderzijds (die daarmee terugkeerde naar het moederlijke nest : AEOHH ontstond immers in embryonale vorm in de Cahier) : meer had ik niet nodig.

TheColorGrey trad vanavond voor de allereerste keer aan met een full liveband, bij wijze van try-out voor de nakende release van een nieuwe EP. Bij een eerste try-out mag je je normaal gesproken verwachten aan schoonheidsfoutjes, aan hits & misses, aan gesleutel en gemorrel. Maar van deze gebruikelijke euvels bleef het publiek vandaag grotendeels gespaard. Een gedreven en enthousiaste begeleidingsband (met daarbij o.a. een volledig uit soul opgetrokken en nog piepjonge toetsenist) blies alras de try-out-mist weg en maakte er een warm concert van, dat op geen enkel moment aanvoelde als een betaald trainingsnummertje. Het voelde aan als de muzikale evenknie van het nuttigen van een frisse cocktail aan de rand van een zonovergoten zwembad, met de onweerstaanbare single "On and on" als cocktail-parapluutje. De kleur grijs was vanavond in geen velden of wegen te bespeuren.

Geen opmerkingen: