29 november 2005

Phantom limb

Jay Rosenblatt is een amerikaans documentairemaker die gespecialiseerd is in zeer persoonlijke documentaires (de zogenaamde 'egomentury'). Zo draaide hij in 2005 de 28 minuten lange prent Phantom limb, die handelt over de dood van zijn jonge broertje en meer in het algemeen over het verwerken van het verlies van een naaste.

De film is opgedeeld in twaalf mini-hoofdstukjes :
1. Separation
2. Collapse.
3. Sorrow.
4. Denial.
5. Confusion.
5. Shock.
7. Rage.
8. Advice.
9. Longing.
10. Depression.
11. Communication.
12. Return.

Elk hoofdstukje is een pareltje. Zo is het hoofdstukje Collapse niet meer dan archiefbeelden van gedynamiteerde gebouwen. En in het schitterende Advice zien we een man in slowmotion een schaap scheren, terwijl een serene vrouwenstem een aantal raadgevingen geeft voor ouders die ooit een kind verloren hebben, terwijl op de achtergrond het Silentium van componist Arvo Pärt weerklinkt. Of hoe Rosenblatt er met wat archiefbeelden en een streepje muziek er in 28 minuten in slaagt om me uit mijn veld te slaan. Grootse cinema en een absolute aanrader. Voor een zeer uitgebreide en interessante bespreking van dit pareltje is Rosenblatt's site the place to be.

Jay Rosenblatt Films

2 opmerkingen:

RAf zei

Heel interessant. Een beetje rondneuzen op het web bracht me bij Canyon cinema. www.canyoncinema.com/ Als ik deze week nog in SF geraak spring ik er zeker eens binnen. Moet ik voor jou naar iets speciaal uitkijken ?

Peter Prong zei

Wow, tegen dat ik heel die site eens deftig bekeken heb, zijn we al een hele tijd verder. Lijkt me absoluut de moeite waard om eens binnen te springen.