21 januari 2006

Le Salon (Peeping Tom - Warande 19.01.2006)

Het belgische gezelschap Peeping Tom bracht Le salon op de planken. De voorstelling vond plaats in de nieuwe Kuub-zaal van de Warande en het publiek zat lekker knus met de neus op de actie. En dat publiek werd getrakteerd op een waanzinnige productie. Een mengeling van dans, theater en zang. Centraal staat een oudere man en zijn familieleden. We maken het verval mee van het gezin. Thema's als aftakeling, afscheid, verlies, hunkering naar het verleden, aantrekken en afstoten ... staan centraal. De dansscènes zijn explosief, rauw, ongepolijst, haast agressief.

De muziek is schitterend (met o.a. live gezongen versies van Crying in the chapel van Presley en van Great gig in the sky van Pink Floyd). En laten we ook vooral het tweejarige meisje niet vergeten dat een letterlijk zeer centrale rol speelde in een fantastische dans/kus-choreografie. Jawadde, grote kunst. De staande ovatie was dan ook oververdiend.

Niet verwonderlijk dat deze productie voor kippevel zorgde bij dansgoeroe Wim Vandekeybus : "Danstheater kan oervervelend zijn en ziekelijk navelstarend maar Peeping Tom sleept je - na een klassiek begin waar je nog kritischer van gaat kijken - mee tot in het bed waar ze zelf in zakken. Heel gevarieerde crew, gezond geschifte zang uit een zeer goed gebekte zangeres en sterke individuele karakters binnen het familiedrama. Een kind danst en ‘is’ gewoon op de scène. Tijdens de creatie zat het nog in de buik en nu zien we het bewegen tussen mama en papa... Liefde én wreedheid op een gezonde manier: pure poëzie met sterke nasmaak".

Frans Brood

Geen opmerkingen: