13 januari 2006

Hard eight

Hard eight is een gokterm uit het dobbelen (met twee dobbelstenen twee vieren gooien). Het is tevens de titel van de eerste langspeelfilm van Paul Thomas Anderson uit 1996 (alternatieve titel : Sydney). Anderson is vooral gekend van zijn meesterwerkje Magnolia, waarin Tom Cruise zijn legendarische en zeer seksistische speech houdt.

De plot van hard eight is in feite te negeren : John (John C. Reilly) zit platzak op de stoep voor een wegrestaurant, wanneer hij in bescherming wordt genomen door een oudere man, Sydney (Philip Baker Hall) genaamd. Sydney blijkt een gokker op leeftijd te zijn en onder diens vleugels wordt John ook een redelijk succesvol gokker. Ze worden bevriend met het dienstertje annex hoertje Clementine (Gwyneth Palthrow). Alles loopt goed tot ze Jimmy (Samuel L. Jackson), een dubieuze figuur uit de onderwereld, tegen het lijf lopen. Jimmy weet immers welk geheim Sydney meedraagt ...

Zoals gezegd is de plot in feite van minder belang. De film moet het hebben van sfeerstemming en karaktertekening. En daar slaagt Anderson schitterend in. De film is een klein juweeltje. En als er één reden is waarom je deze film absoluut moet gezien hebben, dan is het de acteerprestatie van Philip Baker Hall. Dat de man voor deze glansrol zelfs geen oscarnominatie heeft gekregen, is een enorm onrecht. Hij draagt de ganse film op indrukwekkende wijze.

Geen opmerkingen: