13 januari 2006

Dragonwyck

Vincent Price. Als liefhebber van cultfilms kun je niet anders dan fan zijn van Vincent Price. Vooral zijn over-the-top acteerprestaties in de Edgar Allen Poe-verfilmingen door Roger Corman zijn hilarisch. Het is echter minder geweten dat Price ook bloedserieuze rollen heeft gespeeld in stijlvolle drama's. Zo ook in deze film van Joseph L. Mankiewicz uit 1946.

Price speelt de rol van een rijke snobistische grootgrondbezitter, Nicholas Van Ryn, die woont in het enorme kasteel 'Dragonwyck'. Hij nodigt een aangetrouwd nichtje uit om op zijn kasteel kindermeisje te komen spelen. De vraatzuchtige echtgenote van Van Ryn is niet in staat om een mannelijke erfgenaam te baren, dus wordt ze door Van Ryn vergiftigd, waarna hij zijn nichtje verleidt en met haar trouwt. Zij baart wel een jongen, maar deze sterft kort na de geboorte. Nu slaat de waanzin defintief toe bij Van Ryn.

Dragonwyck is een zeer genietbare film. Ten eerste is er natuurlijk Price die één van de beste rollen van zijn leven speelt. Ten tweede is er de zeer professionele touch van Mankiewicz (hij zou enkele jaren later met All about Eve (winnaar van 6 oscars !) één van de beste Hollywoodfilms aller tijden draaien). En ten derde zijn er de zeer goede nevenrollen (Walter Huston speelt een fantastische rol als de vader van het naïeve nichtje. En Jessica Tandy speelt een leuk rolletje als manke en domme huismeid). Voeg er de grimmige sfeer (haast gothic) en stemmige soundtrack aan toe, en je hebt een klasseproduct.

Vincent Price

Geen opmerkingen: