07 januari 2006

Guerrilla : the taking of Patty Hearst

Documentaire van Robert Stone uit 2004. Reconstructie van een zeer bizar stukje amerikaanse geschiedenis, dat hallucinanter is dan welk fictief verhaal dan ook.

In 1974 werd Patricia Hearst, een 19-jarige studente én erfgename van een steenrijke persmagnaat, ontvoerd door een extreem linkse groepering (de SLA - Symbionese Liberation Army). In ruil voor haar vrijlating eist het SLA verregaande sociale maatregelen (waaronder groots opgezette voedselbedelingen aan armen). De ontvoering zou maar liefst 19 maanden duren. Regelmatig stuurde het SLA bandopnames van Patty de wereld in.

Het krankzinnige aan de hele zaak was dat Patty in de loop van haar ontvoering de kant van het SLA koos en uiteindelijk zelfs lid werd van het SLA. Ze koos een nieuwe naam (Tania), deed mee aan een bankoverval en verbrak alle banden met haar familie. De USA volgde het hele gebeuren met groeiend ongeloof. Sommigen kozen regelrecht de kant van Patty en het SLA, anderen deden het geval af als een typisch geval van het Stockholm-syndroom (waarbij de ontvoerde sympathie krijgt voor of zich zelfs seksueel aangetrokken voelt tot de ontvoerder). Uiteindelijk werd het SLA opgerold en verkreeg Hearst haar vrijheid. Ze diende geen straf te ondergaan voor de misdaden die ze pleegde en werd enige tijd terug zelfs officieel in ere hersteld door toenmalig president Clinton. Haar autobiografie werd een kaskraker.

De documentaire is enerzijds een mooie reconstructie van het hele gebeuren, en is anderzijds ook een historisch document vanwege de zeer exclusieve interviews (o.a. met de SLA-oprichters Russ Little en Michael Bortin).

Guerrilla - the movie

Geen opmerkingen: