04 februari 2006

The Royal Tenenbaums

Wes Anderson (die vorig jaar een fantastische culthit scoorde met The life aquatic of Steve Zissou) kwam voor het eerst op de voorgrond met The Royal Tenenbaums uit 2001. Hij schildert er een tragi-komische portret van de geschifte familie Tenenbaum. Gene Hackman is Royal Tenenbaum, een geschorste advocaat die al enkele jaren afgezonderd leeft van zijn gezin en constant vergezeld wordt van een indische bediende, Pagoda genaamd. Anjelica Huston speelt zijn echtgenote Etheline die een nieuw houvast in het leven zoekt aan de zijde van haar boekhouder (Danny Glover). Gwyneth Paltrow is de aangenomen dochter Margot, als kind een superbegaafd toneelschrijfster maar als volwassene wegkwijnend in een ongelukkig huwelijk met een halfzachte psychiater (Bill Murray). Luke Wilson speelt zoon Richie, ooit een gevierd tenniskampioen maar na zijn laatste rampzalige wedstrijd (en verscheurd door zijn liefde voor stiefzus Margot) constant op zeeschepen verblijvend én met onafscheidelijke hoofdzweetband. En Ben Stiller tenslotte speelt zoon Chas, als kind een financieel genie, maar na het overlijden van zijn echtgenote totaal paranoïde geworden en immer in een rood trainingspak gekleed. Voeg daar nog Owen Wilson aan toe als de aan mescaline verslaafde huisvriend Eli Cash en de achtergrondstem van Alec Baldwin, dan moge het duidelijk zijn : een serieus lijstje namesdropping van een schitterende topcast. Hoe Anderson als jonge en toen nog quasi onbekende regisseur dit acteursgilde bij elkaar heeft kunnen krijgen, is een klein mirakel. Blijkbaar heeft hij wel wat aan zijn originele scenario moeten schaven om Hackman en Huston definitief over de streep te trekken. En gelukkig maar, want Hackman speelt één van zijn beste rollen in een film die fantastisch opent, bij momenten iets te melig wordt, maar genoeg scherpe randjes heeft om tot het einde te kunnen boeien.

Op het web zijn een paar leuke trivia omtrent deze film te noteren : de naam Tenenbaum is ook de naam van een unief-vriend van regisseur Anderson en de broertjes Luke en Owen Wilson. De look van Danny Glover was gebaseerd op VN-baas Kofi Annan. Kleinzoon Ari Tenenbaum is genoemd naar één van de zonen van Velvet Underground-icoon Nico, van wie trouwens twee liedjes op de fantastische soundtrack staan. En Anderson kent zijn pappenheimers, want de introductie van de familie door de achtergrondstem is gebaseerd op Orson Welles' The magnificent Ambersons.

Kijk trouwens zeker eens op de website/fansite van de film en klik vooral naar de fabuleuze soundtrack : van elk nummer is een gedeelte online te beluisteren !

Geen opmerkingen: