08 april 2006

Donnie Darko

Ambitieus regiedebuut van Richard Kelly uit 2001 en bezitter van een hoge cultstatus.

De tiener Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) is een moeilijk geval : hij vertoont gedragsstoornissen en gaat regelmatig op slaapwandel. Bovendien heeft hij een ingebeelde vriend (Frank) in de vorm van een manshoog konijn. Frank voorspelt Donnie dat de wereld binnen 28 dagen zal vergaan en draagt hem op om verscheidene misdrijven te plegen (verminking van de schoolmascotte, het in brand steken van het huis van een populaire wellness-goeroe, ...). Na opnieuw geslaapwandeld te hebben wordt Donnie wakker op een golfbaan, waarna blijkt dat tijdens zijn afwezigheid een jetmotor van een vliegtuig in zijn kamer gecrasht is. En dan is er nog de mysterieuze Mrs. Sparrow, een oud vrouwtje dat een boek over tijdreizen geschreven heeft. Terwijl de klok tikt en de 28 dagen verstrijken, begint voor Donnie een complexe zoektocht...

De gebeurtenissen spelen zich af in 1988 tijdens de amerikaanse presidentsverkiezingen, en is dan ook doordrenkt met eighties-muziek (INXS, Duran Duran, Echo & the Bunnymen, Joy Division, The Church, Tears for Fears, ...). De film is moeilijk te catalogiseren (science-fiction ? - thriller ? - artfilm ?) en bracht daarom aanvankelijk weinig op aan de boxoffice. Gaandeweg heeft de film zich echter een serieuze cultstatus aangemeten en is hij een DVD-hit geworden.

Is deze hoge reputatie echter verdiend ? Natuurlijk heeft de film de nodige pro's : Jake Gyllenhaal speelt een perfecte rol als intelligente maar getroebleerde tiener, er is de reeds vermelde muziekscore, en één en ander is visueel zeer aardig in beeld gebracht. Men kan zich echter afvragen of Kelly niet teveel in zijn regiedebuut heeft willen stoppen. De film biedt geen kant- en klare antwoorden maar wringt zich in een onmogelijke bocht door het pad van tijdreis-anomaliën op te gaan.

Toch heeft de film blijkbaar een snaar geraakt. Het internet wemelt van sites die zich - tot in het belachelijke toe - focussen op de symbolische elementen in de film, of die trachten om een soort alternatieve tijdlijn te construeren. Allemaal pogingen om de 'code' van de film te kraken. Al deze nerd-sites maken veel woorden vuil om niets. Donnie Darko is een genietbare film met een serieuze angel, maar ook niet meer dan dat.

Een paar leuke weetjes : de film werd opgenomen in 28 dagen (evenlang als de doomsday-voorspelling van Frank, het konijn) - oorspronkelijk was Jason Schartzman gecast als Donnie - de look van de film is volledig gebaseerd op Lolita van Stanley Kubrick.

De website van de film zelf is absoluut de moeite waard.

1 opmerking:

Anoniem zei

Heb in Dublin meermaals van de film op het grote scherm genoten.