08 mei 2006

Motorpsycho (Koninklijk Circus - 07.05.2006)

Als voorprogramma mocht Nervous Cabaret opdraven. Zes muzikanten uit New York in een nogal originele lineup : vooraan op het podium zaten in het midden twee percussionisten (waarvan de ene op pauk & cymbaal, en de andere op twee snares). Achter hen twee blazers op sax & trompet. Dit kwartet werd geklankeerd door de schelle zanger/gitarist aan de ene zijde, en de bassist aan de ander. Een leuke mix van jazz, punk en dub leverde een mooie set van een veertigtal minuten op. Toch had de band er moeite mee om me tot het einde toe te blijven boeien. Daarvoor was hun formule net iets te weinig gevarieerd.
Nervous cabaret



Motorpsycho is na drie jaren van afwezigheid (hun Tussler- en Fish Tank-uitstapjes niet te na gesproken) terug met het dubbelalbum Black hole/black canvas. De noorse band is ondertussen tot een duo herleid nadat drummer Gebhardt de band heeft verlaten. Maar geen nood : Eindhovenaar Jacco van Rooij (vroeger nog bij 7 Zuma 7 en de Alabama Kids) heeft de rangen van Motorpsycho - op zijn minst tijdelijk - vervoegd. Motorpsycho heeft het nieuwe album trouwens opgenomen in Eindhoven, wegens hun lange vriendschapsband met Jacco en met de Effenaar.

Motorpsycho is eerst en vooral een livesensatie. Ik ben de tel kwijtgeraakt hoeveel keren ik ze ondertussen aan het werk heb gezien - ik denk dat de teller nu op 7 staat - maar het is telkenmale een unieke belevenis. Afwachten dus of deze reputatie ook vanavond ging bevestigd worden, en hoelang het concert zou duren (ze staan erom bekend om serieuze marathonsessies af te leveren, zoals we ooit lang geleden in de Vooruit mochten ervaren : toen speelden ze maar liefst een kleine drie uur !!).

Het concert werd afgetrapt met één van mijn favoriet MP-nummers : Un chien d'espace (uit het magistrale angels and daemons at play-album) werkt uitgerokken tot een psychedelische trip van maar liefst een half uur ! Een belangrijke rol was erin weggelegd voor Oyvind Brandshegg, het vierde gelegenheidslid van de band, die zich bediende van een synth-vibrafoon. Qua openingsnummer kon dat al meteen zwaar tellen. En toen vervolgens de tonen van Sideway spiral weerklonken, was de kippevel compleet. Uiteraard was er veel ruimte voor nieuwe songs, maar gelukkig passeerden - buiten de reeds genoemde twee openingsnummers - ook nog enkele oudere nummers, zoals Manmower (uit Blissard) en Plan #1 (als tweede bisnummer, uit het oude album Demon Box) de revue.

Het optreden klokte welgeteld af op 133 minuten. Wederom een serieuze marathon, die echter geen moment verveelde. En er zijn weinig bands met een klassieke lineup (drums, bas, gitaar, vibra-toetsen) die dat klaarspelen. Bovendien was het geluid puntgaaf en was het publiek tijdens de rustigere stukken zeer gedisciplineerd. Soms kon je een speld horen vallen, in tegenstelling tot de optredens van de band eerder dit jaar in Effenaar en Paradiso, waar er blijkbaar volop werd gewauweld. Een concert van Motorpsycho is en blijft één van de geweldigste live-belevenissen die je kunt meemaken. In één woord : fenomenaal !

Voor de volledigheid de setlist :
Un Chien d'Espace
Sideway Spiral III
Triggerman
Coalmine Pony
No Evil
Sail On
Manmower
Kill Devil Hills
Devil Dog
Hyena
--------
L.T.E.C.
Plan #1

Motorpsycho
Motorpsycho blog
Stickman records

Geen opmerkingen: