21 juni 2006

Unterwegs

Regie : Jan Krüger (2004)

De jongevrouw Sandra brengt samen met haar dochtertje Jule en haar vriend Benni een vakantie door op een afgelegen camping in het noorden van Duitsland. Ze maken er kennis met Marco, een ietwat vreemde jongeman, die hen ertoe kan overhalen om samen met hem door te reizen naar de Poolse Oostzee. De enigmatische Marco dringt zich op subtiele wijze meer en meer op bij het koppel en drijft gaandeweg een wig tussen Sandra en Benni. Wie is toch die vreemde jongen, die vlot Pools spreekt en gratis logies weet te versieren bij een oudere vrouw ? De spanning binnen de driehoeksverhouding neemt gaandeweg toe ...

Unterwegs is een bevreemdende roadmovie waarin een relaxte vakantiesfeer voortdurend doorkruist wordt door een constant aangehouden spanningsveld. Het concept waarbij een total stranger zich opdringt aan anderen, is niet bijster origineel (denk maar aan Harry, un ami qui vous veut du bien van Dominik Moll, aan Knife in the water van Roman Polanski, of aan de verscheidene verfilmingen van de bestseller van Patricia Highsmith The talented Mr. Ripley). Hoewel de film zeker geen meesterwerk is, werkt het naturel van de acteurs in Unterwegs aanstekelijk en blijf je als kijker na afloop lichtjes beduusd achter.

Op het filmfestival van Rotterdam van 2004 sleepte Unterwegs een tiger-award in de wacht. De jury prees de regisseur om zijn "ruwe, onconventionele manier van filmen om een hedendaags virus te verbeelden : de angst voor het onbekende en de ontwrichtende werking van het vreemde." Maar de award was verre van onbesproken. Jurylid en bekend schrijver Hafid Bouazza was het helemaal niet eens met de mening van zijn mede-juryleden en liet dat ook ongezouten merken in het VPRO-cultuurprogramma R.A.M. : "Na de juryvergadering voelde ik me depressief en slecht. De juryleden die achter Unterwegs stonden, hielden niet van de film zelf maar van hun mening over die film. Ze waren verliefd op hun opinies, op hun - tussen aanhalingstekens - intellectuele waardering van die film. Een jury moet compromissen sluiten, maar dit was een van de slechtste films van het festival ... ". De waarheid ligt wellicht - zoals meestal - ergens in het midden.

Geen opmerkingen: