23 november 2006

Radio Transit (Warande 22.11.2006)

Een literaire avond in de Warande-kuub die in het teken stond van confrontatie tussen verschillende culturen en van het fenomeen van 'de vluchteling'. Een gezellige causerie tussen twee auteurs over elkaars werk.

Enerzijds was er Chika Unigwe (foto), een schrijfster van Nigeriaanse afkomst die tegenwoordig in Turnhout woont. Ze is doctor in de literatuurwetenschap aan de Universiteit van Leiden en publiceerde zowel poëzie, kortverhalen als kinderboeken. De publicaties waren telkens in het Engels, waarmee ze diverse literaire prijzen won. Centraal deze avond stond haar eerste nederlandstalige roman 'De Feniks'. In deze roman zijn veel autobiografische elementen aan te treffen : de protagoniste is Oge, een Nigeriaanse vrouw die in Turnhout woont. Wanneer haar zoontje overlijdt en ze bovendien ontdekt dat ze aan kanker lijdt, lijken de tegenstellingen tussen haar thuisland en de kille Kempen enkel maar scherper naar voren te komen. De charmante Unigwe las diverse fragmenten uit haar roman voor en wijdde uit over cultuurverschillen.

Anderzijds was er Bart Demyttenaere. Geboren in Congo maar bijna zijn ganse leven woonachtig in Limburg, werkt Demyttenaere aan een zeer divers oeuvre. Zowel jeugdboeken als poëzie staan op zijn palmares, hoewel hij zich - sedert de zelfmoord van zijn broer - vooral focust op non-fictie. Met boeken over zelfmoordgedrag bij jongeren, over armoede in België, over het gevangeniswezen, ... gaat Demyttenaere de ellende niet uit de weg. Zo ook niet in zijn laatste werk 'Verkeerde tijd, verkeerde plaats', een verzameling getuigenissen van vluchtelingen van diverse pluimage die in België beland zijn. Demyttenaere toonde zich een gedreven verteller en nam als voorbeeld het verhaal van de Afghaanse vluchteling Ali, een intelligente jongeman die getuige was van de moord op zijn eigen broer en die nu een bestaan tracht op te bouwen vanuit een piepklein appartementje in Mariakerke.

Het geheel werd opgeluisterd door muzikale interludia van People in Motion. Deze gelegenheidsformatie rond Jaune Toujours-frontman Piet Maris bestaat uit muzikanten die gemeen hebben dat ze allen in asielcentra verbleven. Met zowel een Ethiopische muzikant op een traditioneel snaarinstrument (de krar), als twee rappers, als twee oost-europese zangeressen.

Een politiek uiterst correcte avond dus.

Geen opmerkingen: