28 december 2006

Fables Of Fungus (De Singer Rijkevorsel, 27.12.2006)

Onder impuls van contrabassist Fre Madou hebben acht jonge jazzmuzikanten zich verzameld onder de naam Fables of Fungus. Het octet grasduint vooral in het oeuvre van het legendarische jazz-icoon Charles Mingus.

Voor de gelegenheid was het octet gereduceerd tot een septet (trombonist Dree Peeremans ontbrak op het appèl). In twee ruime sets werd het publiek getrakteerd op een aantal composities van Mingus en aanverwante zielen. Uiteraard was er ruimte voor de leden van het combo om af en toe te soleren. Hierbij kwam pianist Bram Weijters misschien niet genoeg uit de verf, evenals de zeer charmante altsaxofoniste Sara Meyer. Hoofdrollen waren weggelegd voor contrabassist Fre Madou (niet verwonderlijk aangezien het om een Mingus-hommage gaat) en voor de twee tenorsaxofonisten. In het tweede deel van de set herkende ik o.a. Moanin' van Art Blakey & The Jazz Messengers, gevolgd door het enorm swingende Hora decubitus van Charles Mingus, waarmee de reguliere set werd afgesloten. Na luid applaus liet het septet zich nog verleiden tot een overbodig bisnummer.

Opnieuw een woord van appreciatie voor de mensen achter A jazz experience. Het nieuwe zaaltje De Singer is een prachtlokatie voor een lekkere portie jazz. Het ruime aanbod kwaliteitsbieren aan zeer democratische prijzen én de gratis hapjes tijdens de pauze geven het geheel een extra cachet.

En hoe zo'n avondje beter besluiten dan met de lip in de meest goddelijke der gerstenatten : de trappist ! Mijn favorieten : de Westvleteren (8°), de Westmalle (7°) en de Rochefort (11.3°). Nice, very nice !

Geen opmerkingen: