16 januari 2007

Master and commander : the far side of the world

Regie : Peter Weir (2003)

Het jaar 1805. Napoleon is druk bezig met heel Europa onder de voet te lopen maar Groot-Brittannië houdt hardnekkig stand. Het conflict verplaatst zich naar de wateren van de Stille Oceaan rondom Zuid-Amerika. Kapitein Jack 'Lucky Jack' Aubrey heeft de leiding over het Britse oorlogsschip HMS Surprise en heeft als taak om het Franse fregat Acheron uit te schakelen. Geen simpele taak, want het schip van de tegenstander is veel zwaarder bewapend dan de HMS Surprise en heeft meer manschappen aan boord. Een eerste confrontatie tussen beide schepen loopt bijna fataal af voor de HMS Surprise en Lucky Jack kan ternauwernood ontsnappen door zijn schip in een dichte mistbank te laveren. Maar Aubrey geeft niet op, herstelt zijn schip zo goed en zo kwaad als het kan, en zet de achtervolging op de Acheron in. Enkel list, krijgsmanskunst en de onvoorwaardelijke trouw van zijn manschappen kunnen de missie doen slagen. Er breken zenuwslopende weken aan ...

Regisseur en scenarist Peter Weir heeft een redelijk beperkte filmografie, maar het is telkens wel een schot in de roos. De hoogtepunten in zijn carrière : Picnic at Hanging Rock, Gallipoli, The year of living dangerously, Witness, Dead poets society en The Truman show. Zeer gevarieerd dus qua thematiek en inhoud. Met Master and commander voegt hij er een robuuste avonturenfilm aan toe.

Alle elementen voor een goede ouderwetse avonturenfilm zijn aanwezig : de kameraderie onder de matrozen, het knokken tegen een onbekende en sterkere tegenstander, ruwe stormen en nagelbijtende windstiltes, een gezonde brok patriottisme, de met wijn en zeemansliederen overgoten maaltijden in de officiersmess, een uit testosteron opgetrokken kapitein die bevriend is met de humanistische scheepsdokter, ... : mannen onder elkaar vechten een robbertje uit voor King and Country. Hoera ! Het is opmerkelijk hoe in deze prent de plot niet ontsierd wordt door een obligate liefdesplot. De film is zo goed als vrouwenloos, en dat is in dit geval niet te betreuren.

De film is gebaseerd op twee romans van de hand van Patrick O'Brian (namelijk 'Master and commander' en 'The far side of the world'). Kosten nog moeite werden gespaard om het uitzicht van de film historisch zo correct mogelijk te maken. De constructie van de HMS Surprise is gebaseerd op een getrouwe replica ('HMS Rose') die speciaal voor de gelegenheid door Century Fox werd aangekocht. Russell Crowe leerde viool spelen en de crew moest een zwaar bootcamp van enkele weken ondergaan om het zeilen en zwaardvechten onder de knie te krijgen. En om de kameraderie onder de cast te bevorderen, verbleven ze gedurende de opnames in een aparte verblijfplaats, weg van de rest van de crew en zonder TV.

Het resultaat is geen meesterwerk, maar dat hoeft ook niet bij dit type van film. Je bent als kijker teleurgesteld als je de genre-clichés niét krijgt voorgeschoteld. De Goeden knokken tegen de Slechten en winnen het pleit. That's it, en meer moet dat niet zijn.

Website Master and commander : the far side of the world

2 opmerkingen:

RAf zei

Heb in 2003, samen met Manda en Bert B., de kans gehad om de boot uit Master en commander te bezoeken. Kanp staaltje namakerij moet ik zeggen.

Kris Martens zei

Vlak voor het eerste gevecht, als hij door zijn verrekijker naar de mist tuurt, en als je even het silhouet van het vijandelijke ship ziet tijdens het (geruisloze) kanonschot, is meesterlijk in beeld gebracht, alsook deze even majestueus gevormde kathedraal van een zinsconstructie.