04 juni 2007

Bernard Van Lent (Café Stadion Deurne - 02.06.2007)

Maar al te vaak worden de termen 'volks' en 'marginaal' met elkaar verward. Wanneer iets voor 'marginaal' versleten wordt, duidt dit op iets of iemand die aan de rand van de maatschappij vegeteert, terwijl 'volks' wijst op datgene wat eigen is aan de zogenaamd lagere maatschappelijke klassen. Het woordje 'zogenaamd' is hierin van zeer groot belang.

Als er één instrument is dat een perfecte veruitwendiging is van de volksaard van de arbeidersklasse, dan is dat wel het accordeon. Accordeonist Bernard Van Lent, aka 'de baron van de accordeon', werd door Eek aangekondigd als de beste accordeonist van het Noordelijk Halfrond én daarbuiten. Dat bleek niet gelogen te zijn. Fantastische set van een uiterst getalenteerd muzikant. De setting voor dit gelegenheidsconcert was perfect : het volkse café 'Stadion' ademde de sfeer uit die Van Lent met de toetsen weergaf. Heerlijk walsen met feestvarken Jaan op de stokoude stenen vloer. Het ingekaderde en gesigneerde shirt van een lokale voetbalheld, de coiffure van de barman, het harde neonlicht, het behangpapier met baksteen-motief, de biljart-trofeeën, ... : noem dit zeker niet 'marginaal', maar noem dit 'volks'. En dat mag als een compliment beschouwd worden. Heerlijke momenten !

3 opmerkingen:

turbobunker zei

een van de fijnste reviews die ik hier al las...

Keust zei

Geniale trekzakkenist, zeker !

Unknown zei

Die mens kan er zeker iets van. Pure klasse. Het Cafe was zeker volks, minste dat je kon zeggen, maar je bent wel de discolichten vergeten.