04 juni 2007

Isis (AB - 31.05.2007)

Het concert van voorprogramma Oxbow, dat voor de gelegenheid in een afgeslankte duo-bezetting een akoestische set bracht ("Oxbow presents Love's holiday"), zal me niet lang bijblijven. Daarvoor was het geheel niet beklijvend genoeg. Maar de getormenteerde versie van 'Girl' van The Beatles maakte wel enige indruk.

Ik heb Isis de laatste jaren al verscheidene malen aan het werk gezien en dat viel nooit tegen. Het is een band in volle evolutie die met albums zoals Celestial, Oceanic, Panopticon en het recent uitgebrachte In the absence of truth stilaan een imposant en thematisch coherent oeuvre bij elkaar heeft geschreven. Elk album is immers opgetrokken rond welbepaalde thema's. Of zoals zanger/gitarist Aaron Turner uitlegt : "We wanted to have albums that weren't just grab-bags of songs but rather a cohesive experience from beginning to end, from the music to the lyrics to the layout of the record." Zo kun je in dit radioprogramma van Neurosis-man Scott Kelly een interview met Turner beluisteren waarin hij het verhaal achter Oceanic uit de doeken doet.

Uiteraard werd in de goedgevulde ABbox voornamelijk geput uit In the absence of truth. Het viel op hoe strak en agressief deze nieuwe nummers - die op plaat eerder etherisch zijn - live klonken. De enorme power en agressie deden echter geen afbreuk aan de subtiliteit van de nummers. Zanger/gitarist Turner stuurt de band doorheen de sterke setlist die ongeveer een uurtje in beslag neemt en blijft een charismatische frontman met een knaller van een brulboei-stem. Opvallende aanwezige in de setlist is oude kraker 'Celestial (the tower)' uit het Celestial-album van 2001, een geweldige uppercut dat als episch bisnummer van een extra kwartier geserveerd wordt. We hadden dus geluk, want zoals op het Isis message board te lezen valt, is de band niet altijd bereid om af te sluiten met zo'n geweldig bisnummer. Ook Panopticon kwam eerder al aan bod (als ik me niet vergis met In fiction). Een ijzersterk concert van een band die definitief uit de voetsporen van groot voorbeeld Neurosis is getreden en er zelfs stilaan de evenknie van genoemd mag worden.

Geen opmerkingen: