24 oktober 2010

Audiobooks 1 : the canon of Sherlock Holmes (09.04.2010 - 21.10.2010)

























Sir Arthur Conan Doyle liet zijn wereldberoemde detective opdraven in 4 novelles en 56 kortverhalen. De eerste twee novelles (A study in scarlet uit 1887 en The sign of the four uit 1890) oogssten weinig succes, maar vanaf de eerste bundel met kortverhalen (The adventures of Sherlock Holmes, 1894) groeiden de naam en faam van Holmes en zijn trouwe sidekick Watson gestaag. In die mate zelfs dat - toen Holmes leek te zijn gestorven in het kortverhaal 'The final problem' uit de bundel The memoirs of Sherlock Holmes, 1894 - dit tot publiek protest leidde. Conan Doyle gaf toe en bracht zijn held opnieuw tot leven.

De eindeloze reeks verfilmingen die op deze verhalen gebaseerd zijn - met Basil Rathbone en Jeremy Brett als meest vooraanstaande vertolkers - getuigen van de waanzinnige populariteit van het iconische hoofdpersonage. Maar ik kan iedereen ten stelligste aanraden om deze vermakelijke verhalen in hun oorspronkelijke vorm te savoueren. De Londense mist, het amalgaam van diverse schurken en protagonisten, de altijd weer stipte telegram- en treindiensten, "the science of deduction" en de veelvuldig weerkerende parafrasen : ik mis ze nu al. Talloze malen vervalt Watson "in amazement", veel problemen vertonen "points of interest" en ontelbare gelaatsuitdrukkingen of vaststellingen zijn "singular". Opmerkelijk genoeg komen sommige uitdrukkingen die een eigen leven zijn gaan leiden, opvallend weinig voor in de verhalen. "The game is afoot" komt nauwelijks voor. Sterker nog : "Elementary, my dear Watson" valt in deze samenstelling nooit te lezen. En zelfs de al bijna even iconische Professor Moriarty komt veel minder voor dan je zou verwachten.

Holmes moet zowat de meest ontlede figuur uit de wereldliteratuur zijn. Zijn mysogine houding en de latent homoseksuele aard van zijn relatie met Watson vormden bijvoorbeeld voer voor uitgebreide analyses. Maar ik laat al deze al dan niet relevante kanttekeningen voor wat ze zijn en laat de verhalen voor zichzelf spreken : heerlijk escapisme van een hoog niveau.

Geen opmerkingen: