28 februari 2011

Janelle Monáe (Botanique - 20.02.2011)

Janelle Monáe mag dan amper 25 lentes tellen, ze schaaft wel aan een ambitieus oeuvre. Eerst met de Metropolis-suite in 2007 en in 2010 met het vervolg : het alom gelauwerde The ArchAndroid-album, één van dé platen van het jaar. Deze sensatie uit Kansas verkocht dan ook zonder moeite de Botanique uit, waarvan de Orangerie duidelijk een maatje te klein was voor de theatrale wervelwind die Monáe en haar begeleidingsband gedurende amper een uurtje neerzette.

Een ceremoniemeester - met hoge hoed en al - warmde het publiek even op en toen kon het echte theater beginnen. Eerst nog even een video van Janelle die op een groot scherm de thematiek van The ArchAndroid kort samenvat (cyborg Cindy Mayweather ontdekt de liefde en wordt in een androïde-gemeenschap een voorvechtster van liefde en vrijheid). Gesteund door een solide en enthousiaste begeleidingsband - allemaal netjes in het pak - gaat het concert stomend van start. Het zal een totaalspektakel worden : ballonnen, performances van enkele danseressen, Janelle die tijdens een nummer een geïmproviseerd schilderij op een canvas pleurt (dat overigens na het concert door haar verloot wordt aan iemand uit het publiek), ... : het publiek krijgt amper tijd om adem te happen. Tijdens bisser Come Alive kreeg Janelle zelfs de volledige Botanique letterlijk op z'n knieën en was de electriciteit bijna tastbaar.

Het openingskwartier was een geweldige adrenaline-stoot vol funk en soul, met Monáe die uitstekend bij stem was en die de eerste vier nummers van het ArchAndroid-album vol branie bracht. Jammer dat daarna de stekker er even werd uitgetrokken voor de slecht getimede Charlie Chaplin-klassieker Smile, sober begeleid op electrische gitaar. Het verzengende tempo van het openingskwartier - dat niet minder dan briljant was - werd daarna niet meer echt gehaald, hoewel de swing er toch snel weer flink inzat.

De geluidsmix was verre van de beste die ik ooit hoorde en de tempo-dip met Smile was een jammerlijke onderbreking, maar voor het overige was dit een lichtjes verbluffende show van een klasse-dame, die in de toekomst wellicht in België nooit meer op zo'n klein podium te zien zal zijn. "Brussels, I'll be back soon in a bigger venue !" beloofde Monáe dan ook.


Geen opmerkingen: