07 maart 2011

Kraak Festival (Netwerk Aalst - 05.03.2011)



Op de website van Kraak Festival 2011 vind je feiten over en geluidsfragmenten van de diverse artiesten die dit jaar het beste van zichzelf gaven in het Aalstse Centrum voor Hedendaagse Kunst Netwerk.



France

Jong trio uit Frankrijk dat zich bedient van draailier, drums & basgistaar om een langgerekte mantra uit te stoten. Pulserende ritmes beuken repetitief in op het middenrif. Mochten - zwaar geïntoxiceerd - op het einde van het festival hun set nog eens hernemen, met een collectief delirium tot gevolg. Ik schoot hier enkele filmpjes van (zie onderaan dit verslag).





Floris Vanhoof
Het concert van deze jonge Belg, die via Ultra Eczema zijn debuut "Time Slime" uitbracht, bestond uit twee delen. Eerst electro-patchwork met Vanhoof aan het werk met allerlei electronica, daarna in een volledig verduisterde zaal nog wat electronisch knip- en plakwerk met als enige lichtbron een videoprojectie van vibrerende strepen en lijnen.





Bryce Beverlin II
Deze doctor in de fysica gebruikt zijn gelaat, zijn handen en een dekentje vol rotzooi om de oermens in zich naar buiten te laten. Bizarre solo-improvisatie. Deze performance art is gedurfd maar deed ook veel wenkbrauwen fronsen.





TwinSisterMoon
De Fransman Mehdi Amaziane trekt met zijn sober gitaargeluid en androgyne uiterlijk en stembanden een interessant schuifje in de psychfolk-kast open.







Thomas Bloch
Deze klassieke muzikant en professor is gespecialiseerd in zeldzame instrumenten. Zeer interessante uitleg over en demonstratie van de Ondes Martenot (een soort mix tussen synth en theremin, uitgevonden in 1928) en het glasharmonica (zie foto, uitgevonden door Benjamin Franklin in 1761).



Iasos
Pionier uit de New Age. Griek van geboorte en woonachtig in Californië. Maakt zweverige composities met electronica en dwarsfluit en laat dit geluidstapijt begeleiden door computergeanimeerde visuals van niet altijd even goede kwaliteit. De grens tussen slaapverwekkende zooi en geestesverruimende muziek was nooit zo dun. Maar ik denk dat de man al heel zijn leven op een wolk leeft.







Arthur Doyle & Steve Noble
De studio in Netwerk was in feite te klein om alle geïnteresseerden een goede plek te bieden, dus zagen wij dit concert in niet al te beste omstandigheden. Het drumwerk van Noble situeert zich in de free improv-stijl, zoals we die ook bij de veel jongere Chris Corsano tegenkomen. Doyle is een Afro-Amerikaan, duidelijk getekend door het leven. Ik was in de wandelgangen toevallig getuige van een 'gesprek' tussen Doyle en iemand van de Kraak-organisatie. Er viel geen woord van te verstaan. Met sax, fluit en vocale improvisaties (met een bizarre versie van de Gershwin-klassieker "Summertime" voorop) probeert Doyle nog diep te graven in pure freejazz-stijl. Bij momenten zakt hij door het ijs, bij momenten lukt het vrij aardig.





Bridget Hayden
De violiste van Vibracathedral Orchestra doet haar ding solo op gitaar maar breekt daar weinig potten mee. Licht verminkt en gestoord geluid moet extra diepgang verschaffen aan het intieme songmateriaal.










Mother Of Fire
Viool, drums en basgitaar : daarvan bedient dit trio uit Minneapolis zich. Heerlijke basloops en snedige uithalen op de viool verrassen ons op aangename wijze, hoewel nét iets te lang uit hetzelfde vaatje werd getapt om tot het einde te blijven boeien.






Call Back The Giants
Solo-project van Tim Goss, ooit nog toetsenist bij The Shadow Ring en vanavond vergezeld van een jonge en mooie freule. Eén van de leukere concerten van de dag. Casio-achtige synthgeluiden ondersteunen de half gezongen/half voorgelezen teksten van Goss. Het plaatje klopte.







The Beautiful Band
Leden van o.a. Ignatz en Sunburned Hand Of The Man komen samen om een lekker potje ouderwetse moerasrock à la CCR te brouwen. Opvallend conventionele en bijwijlen meeslepende rock.










Na afloop van de festivaldag deden de leden van France nog dunnetjes hun openingsconcert over, duidelijk flink onder de indruk van de Belgische biertjes. Ik kon er de volgende gesmaakte filmpjes van schieten :




Geen opmerkingen: