02 april 2011

Encantar : La déclinaison de la femme (Begijnhofkerk Turnhout - 01.04.2011)

Het gezelschap Encantar werd in 2006 opgericht door vier jonge zangeressen die hun aandacht toespitsen op de polyfone muziek uit de 14e, 15e en 16e Eeuw. Eén sopraan, twee mezzo's en één alt en een sobere luit-begeleiding : meer is er niet nodig om deze bijna onaardse muziek opnieuw tot leven te wekken.

In het programma "La déclinaison de la femme" staat het Liedboek centraal dat werd opgedragen aan Margaretha van Oostenrijk. Deze landvoogdes van de Nederlanden verloor reeds op jonge leeftijd zowel twee echtgenoten als een dochter. Een tragisch leven dat wordt weerspiegeld in de verzameling liederen van de hand van bekende componisten, zoals Brumel, Josquin, Isaac, de la Rue, Agricola, Ockeghem e.a. Het manuscript begint met vier zogenaamde regretz-chansons die bij Margaretha van Oostenrijk hoog in aanzien stonden.

De vier dames van Encantar plukken uit dit Liedboek een aantal liederen waarin de vrouw centraal staat. Vandaar ook de dubbele betekenis van de titel van hun programma. Déclinaison betekent immers niet alleen 'afwijzing' (door de mannen/het leven/...) maar ook 'verbuiging'. De vrouw dus als datief/ablatief/genitief/accusatief. Als lijdend en aanbeden voorwerp. Deze dubbele bodem wordt ook veruitwendigd in de klederdracht van de vier dames : renaissance-jurken waarvan de overjasjes vervaardigd zijn uit ... verknipte herenvesten.

De Turnhoutse Begijnhofkerk vormde het perfecte decor voor dit relatief korte concert van een klein uurtje. De tijdloze muziek die naar het gebinte van de kerk zweefde, leefde in perfecte harmonie met het gekwetter van de vogels die buiten de kerk uitgeleide deden van een zachte lente-avond. Wel jammer dat geen tekstblaadjes voorzien waren, die ongetwijfeld meer inzicht hadden kunnen bieden in het gezongen materiaal. Bij gebrek aan meer concrete info, bleef immers enkel de pure beleving over van de stemmenpracht.

Geen opmerkingen: