27 november 2011

Jonathan Wilson (AB-club - 16.11.2011)

Afgelopen zomer zag "Gentle Spirit" het licht, het debuutalbum van Jonathan Wilson. Dit opmerkelijke album reflecteert ten volle de Californische roots van zijn maker, die teruggrijpt naar de jaren '60 en '70. Dit levert een intrigerende mix op van folk, psychedelica, harmonie en zelfs progrock.

De manier waarop één en ander zich vertaalde naar het podium van de AB-club, was simpelweg briljant te noemen. Vanaf het dwarse tempowisselingen in het fantastische openingsnummer ("Can we really party today ?"), de The Jayhawks-achtige sound in White Turquoise en het kitcherige orgeltje à la Nick Drake in Your ears are burning ging de kwaliteit alleen nog maar de hoogte in. De eerste epische uitspatting kregen we in Dear Friend, een nummer over "a buddy of mine that just doesn't get it, he doesn't understand like the real shit...". Nadien even op adem komen met het ingetogen Mission in the rain.

Het hoogtepunt van het concert vormde ongetwijfeld het lang uitgesponnen Natural rhapsody, dat zich langzaam maar zeker ontpopte tot een onweerstaanbare lap progrock, waarbij de luisteraar zich zonder problemen in het Echoes-universum van Pink Floyd kon wanen. Hét voorbeeld bij uitstek ook van het schitterende samenspel van Wilson met zijn begeleidingsband, die voor de gelegenheid werd uitgebreid met Omar Velasco, die eerder al het voorprogramma verzorgde. Ik was ook zeer onder de indruk van bassist Gabe Noel en toetsenist Jason Borger. Muzikaal samenspel om duimen en vingers bij af te likken. Het nummer klokte exact af op een kwartier en was bij het beste wat ik dit jaar op een podium zag.

Of wat te denken van de ontroerende titeltrack van het debuutalbum van deze neo-hippie ("Gentle spirit") , van het melancholische "Rolling universe" of van "Canyon in the rain" ? In de intieme setting van de kleine AB-club kwam dit ingetogen drieluik tot zijn volle recht, in tegenstelling tot - zoals Wilson zelf aanhaalde - de grotere zalen die Wilson de voorbije tijd afschuimde als voorprogramma van Wilco. De Californische roots van Wilson werden nog extra in de verf gezet door zijn hommage aan de psychedelische SF-rockband Quicksilver Messenger Service middels een cover van hun Just for love. Nog een paar tracks uit het debuutalbum en een korte akoestische bisser ("Lovestrong"), voordat een einde kwam aan dit anderhalf durende prachtconcert.


Setlist :

Can we really party today ?
White turquoise
Your ears are burning
Dear friend
Mission in the rain
Natural rhapsody
Gentle spirit
Rolling universe
Canyon in the rain
Just for love
Desert raven
The way I feel
-----
Lovestrong

Geen opmerkingen: