13 oktober 2012

Marc Ribot (De Singer - 12.10.2012)

Zeggen dat Marc Ribot een veelzijdige gitarist is die met een rits muzikale grootheden heeft samengewerkt, is een open deur intrappen. Het is op die manier dat hij bekendheid heeft verworven bij een breder publiek. Maar de man is in de eerste plaats een vernieuwer en een durver en profileert zichzelf dan ook - terecht - als een avant-garde muzikant. Een prachtig stukje programmatie van De Singer om de man naar Rijkevorsel te halen voor een solo-concert. Degenen die verwacht/verhoopt hadden om bekende rock- en popsongs te horen vertolken, kwamen bedrogen uit. Maar voor degenen die meer vertrouwd wilden geraken met het solo-werk van de man, was dit concert een unieke buitenkans.

Met een zeer metalig klinkende gitaar en een bewust gekozen wrange sound die flirtte met dissonantie, speelde Ribot een openingsset van een uur. Vooral het eerste halfuur was een zeer experimentele zoektocht en allesbehalve een salonfähige crowd-pleaser. Compleet verknipte blues zonder houvast, waarbij het publiek werd meegenomen op een allesbehalve rechtlijnig bochten-parcours. Maar op één of ander manier weet Ribot met één gitaar (zonder een hoop effecten en pedalen) toch een combinatie neer te zetten van melodie en avant-garde. Hij geeft nét voldoende aanwijzingen om de weg niet kwijt te geraken, maar af en toe kun je als luisteraar niet anders dan verdwalen in het bizarre muzikale web dat Ribot spint.

Na de pauze zette Ribot zijn eigenzinnige weg nog drie kwartier verder met een set die wel iets meegaander en traditioneler klonk. Medelijden met het Kempische publiek misschien ? In 2001 bracht Ribot het album "Saints" uit, enerzijds een mengeling van eigenzinnige bewerkingen van traditionals en anderzijds een ode aan en bewerking van het werk van freejazz-pionier Albert Ayler. Diens "Saints" werd aan de traditional "Holy holy holy" gelijmd met een stuk Coltrane ("Dearly Beloved"). Zelfs een flard "Jingle bells" (een ode aan zijn grootmoeder) passeerde de revue. Geen voorgekauwde jazz- of blues-muzak vandaag, maar een prikkelende muzikale cocktail, geserveerd door een eigenzinnige barman.

Geen opmerkingen: