22 december 2012

Open Asia (Kunstforum Wurth - 22.12.2012)

Met zijn tentoonstelling ‘Open Asia’ in Kunstforum Würth Turnhout legt de Belgische filmset-fotograaf Kris Dewitte met 57 filmsetimpressies en 17 portretten van actrices de nadruk op stillsfotografie, het resultaat van zijn werk op Aziatische filmsets. Voor deze gelegenheid reisde hij naar het Verre Oosten, waar hij op verschillende locaties in Taiwan, Thailand en Singapore filmopnamen bijwoonde. Wat je op de tentoonstelling te zien krijgt, zijn niet direct de eigenlijke filmstills, maar sfeerbeelden die tijdens de draaidagen zijn gemaakt. Momenten die net geen filmstill zijn, maar impressies van een fotograaf die het opnameproces van zeer dichtbij volgt.

Deze tentoonstelling werd georganiseerd in samenwerking met filmfestival Open Doek (thans omgedoopt tot MOOOV). Wij hadden het geluk om deze tentoonstelling - die gelukkig nog enkele maanden werd verlengd - op de valreep te bezoeken tijdens het slotweekend, toevallig bij aanwezigheid van Dewitte zelf, Mooov-directeur Marc Boonen en cameraman Joel San Juan. Ik had de kans om kiekjes te schieten van enkele van de prachtige digitale prints, gemaakt op basis van de analoge foto's van Dewitte. In primeur waren er ook foto's te bekijken, geschoten op de set van de nieuwe film van de controversiële regisseur Tsai Ming-liang ("Diary of a Young Boy", 2013), die nog in roulatie moet komen.


















Kris Dewitte in gezelschap van cameraman Joel San Juan, trots poserend ten gelegenheid van het sluitingsweekend van de prachtige tentoonstelling.

Geen opmerkingen: