08 februari 2013

Cie Virginie Brunelle : Foutrement (Warande Kuub - 07.02.2013)

"Foutrement" is een choreografie van de jonge Canadese Virginie Brunelle. Over dit werk : "Foutrement explores infidelity: men and women at the mercy of temptation and their baser instincts. Three dancers, a man and two women, in love, ripped apart, wounded, betrayed, move with racked bodies, sagging under the weight of Love’s disillusionment. Ecstasy and suffering become one. In a fabric of scenes supported by light and music, Foutrement is inspired by movement styles that range from classical to contemporary, linked together by a gestural life that is at times lyrical, at times abrupt, but always very physical, where powerful movement and lifts combine to create a work of remarkable emotive force."

De seksuele spanning tussen man en vrouw is een dankbaar onderwerp voor dansvoorstellingen, omdat het spel van aantrekking en afstoting zich gemakkelijk laat vertalen in een dans-dialoog. Maar toch kon ik me bij deze voorstelling niet van de indruk ontdoen dat Brunelle dit onderwerp iets te cliché-matig aanpakte. De klassieke elementen (dans op spitzen) zorgden niet echt voor een meerwaarde en voor het overige kwam de rode draad van ontrouw en verlangen nauwelijks geloofwaardig over.


"Tijdens hun seksuele avonturen bezwijken drie geliefden verscheurd, gekwetst en verraden onder het gewicht van teleurstelling. De illusie van liefde vermengt zich met twijfel, maar ook met verlangen. Totdat hun onderlinge aantrekkingskracht uiteindelijk een obsessie wordt. ‘Foutrement’ gaat over lust, maar vooral over ontrouw, verleiding en instincten." De pers-tekst prikkelt de zinnen en doet het beste vermoeden, maar er is meer nodig dan een afwisseling van intieme omhelzingen, afstotend wegrennen, wrang rond-tippelen op spitzen en je vergrijpen aan een stapel stopdrassen om de kijker mee te zuigen in een neerwaartse spiraal van verlangen, ontrouw en geknakt vertrouwen. De naakte bühne, de Spartaanse kledij (witte lingerie), de soundtrack van de Italiaanse componist Vincenzo Bellini, de premisse van seksueel verraad, twee rivaliserende minnaressen, ... alle ingrediënten waren aanwezig. Behalve de maturiteit van de choreografe.



Geen opmerkingen: