21 december 2014

Tauberbach (Warande - 19.12.2014)De meermaals bekroonde actrice Elsie De Brauw gaf een voorzet aan Alain Platel, oprichter van dansgezelschap Les Ballets C de la B. Waarom eens niet samenwerken ? Het resultaat : Tauberbach, door het toonaangevende Duitse vakblad Tanz uitgeroepen tot dé dansvoorstelling van 2014.

De voorstelling steunt op twee belangrijke inspiratiebronnen. Enerzijds de documentaire Estamira (Marcos Prado, 2004 - youtube-link), waarin een portret wordt geschetst van een 63-jarige vrouw met een dramatische levensloop. Ondanks zware schizofrenie weet zij al enkele decennia te overleven op een immense vuilnisbelt nabij Rio De Janeiro, een keuze die ze bewust heeft gemaakt. De Brauw vertolkt met verve de rol van deze dame, wiens monologen een mix zijn van een zelfgebrouwen brabbel-taal en confronterende one-liners.

De tweede pijler in de voorstelling is de muziek, ontsproten uit een idee van de Poolse regisseur en kunstenaar Artur Smijewski om de muziek van Bach te laten vertolken door een dovenkoor. De combinatie van de tijdloze muziek van Bach met de interpretatie ervan door doven, levert een bevreemdend resultaat op.

De "volgelingen" van Estamira op de vuilnisbelt (uitgebeeld door een massa kleren waarmee het ganse podium bedekt is) zijn vijf dansers van C de la B. Zij dansen een bastaarddans vanuit "dat stukje van hun hoofd waar de beschaving nog geen vat heeft gekregen". Primaire instincten zoals geweld en erotiek voeren hierbij de boventoon. Grillige, rauwe en hoekige bewegingen, met hier en daar een vleugje wrange humor. De dansers worden af en toe ook zangers wanneer ze aria's van Bach neuriën.

Het resultaat is een kopstoot van een voorstelling, die nog lang na de terechte staande ovatie nazinderde. Een voorstelling die de lat wel zéér hoog legt.

Het Nederlandse cultuurprogramma Het Uur Van De Wolf maakte een uitgebreide documentaire over de totstandkoming van deze productie.


Geen opmerkingen: