15 februari 2015

Tirzah-Quartet plays John Zorn (De Warande Kuub - 14.02.2015)

John Zorn - één van de meest invloedrijke figuren in de New Yorkse experimentele Downtown-scene en tevens één van de meest nijvere werkmieren over veel muzikale grenzen heen - mocht op 12.08.2011 de eretitel "magister artium Gandensis" in ontvangst nemen in Hogeschool Gent. Het Tirzah-Quartet, een ensemble dat zich onder impuls van gitarist en arrangeur Jan Van de Perre toelegt op de soundtrack-muziek van Zorn, viel toen de eer de beurt om voor de muzikale omkadering te zorgen. Op uitdrukkelijk verzoek van Zorn trouwens.

Het kwartet bracht vanavond een mooie bloemlezing uit het rijke gevulde soundtrack-oeuvre van Zorn (gearrangeerd door Van de Perre), waarbij vooral de begeesterende Eva Vermeeren op viool schitterde. Maar dé sterren van de avond waren natuurlijk de composities van Zorn zelf, die variëren van hoekig, tot introspectief, over spannend, romantisch, tot tegendraads. Maar altijd in functie van het beeldmateriaal, dat soms tijdens het concert werd getoond. En ook altijd met die typische Klezmer-ondertoon, die zo kenschetsend is voor het oeuvre van Zorn.

Als twee ijkpunten in het concert stonden twee films centraal : ten eerste de documentaire "Secret Lives : Hidden Children and their Rescuers during WOII" (Aviva Slesin, 2002). Van deze documentaire kregen we enkel een evocatie te horen door een mondelinge inleiding. Foto's begeleidden de live-performance.

Ten tweede "The Rain Horse", een prachtige animatiefilm uit 2008 van de Russische animator Dmitry Geller (zie hieronder). Deze animatiefilm werd integraal vertoond (jammer genoeg met iets teveel licht in de zaal om de donkere finesses van de film goed te kunnen zien) en werd live begeleid door het kwartet.


Tirzah-Quartet :
- Jan Van de Perre : gitaar/bas
- Eva Vermeeren : viool
- Herlinde Verheyden : cello
- Karen Peeters : harp

Programma :
1. Dalquiel (Masada Book II : Book of Angels)
2. Evocation of "Secret Lives - Hidden Children and their Rescuers during WW II" (Filmworks XI)
3. Romance (Filmworks XVIII : The Treatment)
4. Book of Shadows (In Search of the Miraculous)
5. Beyond the Pale (Filmworks XX : Sholem Aleichem)
6. The Rain Horse (a short animation movie by Dmitri Geller - Filmworks XIX)
7. The Treatment (Filmworks XVIII)
8. Femina (end titles)
9. Besos de Sangre (Filmworks XXIII - El General)
10. Death Waltz Fantasy (Filmworks 1986-1990)
11. Pales of Settlement (Filmworks XXV)
--------
12. Bis : Theme from 'Chocolat'
2 opmerkingen:

Ribotje zei

Mooi, Peter ...
ik ben benieuwd hoe deze groep live klinkt. Jouw artikel maakt me nieuwsgierig.
Straf dat een klassiek ensemble zich op zo'n begeesterende manier met de muziek van Zorn bezig houdt.
De combinatie van film en muziek werkte du blijkbaar ?
Trok deze voorstelling veel volk ?
Want Zorn blijft hier ten lande toch nog een "niche" hé.

Peter Prong zei

Best wel wat volk opgedaagd voor dit concert. Zorn is inderdaad een figuur voor een beperkt niche-publiek, maar dat is wel het type publiek dat voor dit soort van concerten nog wel uit de zetel wil komen ;).
Film & muziek zijn altijd al een match in heaven geweest, en de kamermuziek-bewerking van de soundtracks van Zorn bewees dit des te meer.