16 januari 2016

CHVE vs Scott Kelly (Pauluskerk Tilburg - 15.01.2016)

Als ik een kerk binnenwandel, heeft dat nooit te maken met gevoelens van devotie. Tijdens een city-trip kan ik er echter nooit aan weerstaan om een plaatselijke kerk te bezoeken. Het zijn immers plaatsen waar een mistige sluier van een ver en bewogen verleden hangt. Plaatsen ook die zich - omwille van die sluier en omwille van hun ruimtelijke akoestiek - uitstekend lenen tot concerten van allerlei slag. Meestal van klassieke aard (het soort waarvan ik er meerdere bijwoonde in de Begijnhofkerk te Turnhout), maar af en toe ook van het meer alternatieve soort. Ik denk daarbij vooral aan het memorabele concert van Sunn O))) in de Predikheren-kerk in Leuven. Niet getwijfeld dus wanneer een interessante double-bill zich aandient in de zeer kleine en knusse Pauluskerk in Tilburg.


Colin H. Van Eeckhout, frontman van het illustere Amenra en in die hoedanigheid hogepriester van The Church Of Ra, heeft zich recent op het solo-pad begeven middels het album 'Rasa' (onder de artiesten-naam CHVE). De lawaai-muur van Amenra en de schreeuwerige vocalen van Van Eeckhout maken op dit album plaats voor een kaal-gestript geluid, waarbij enkel nog ruimte is voor een frêle zangstem, een draailier en een simpele drum-loop. De kerk wordt bijna volledig in het duister gehuld. Enkel een paar kaarsen lichten de contouren van Van Eeckhout op, wanneer hij met zijn draailier een drone-achtig ambient-geluid de kleine kerk in jaagt. Een on-aards sfeertje maakt zich meester van het kerkje en er wordt flink in 's mensch ziel gepeuterd. En wat een geweldige drone-instrument is die draailier toch ! Maar dat wist ik al na het heerlijk geïntoxiceerde concert van France op Kraak 2011.


Scott Kelly - één van de stichtende leden van het machtige Neurosis - is met zijn korrelige en herkenbare stemgeluid altijd heel bepalend geweest voor de sound van zijn 'moeder'-band. Maar net zoals CHVE heeft hij op enkele solo-platen zijn ziel blootgelegd met een heel 'naakt' geluid : enkel zijn stem en een akoestische gitaar. En met een handvol songs die nauw refereren naar het werk van o.a. Townes Van Zandt (in 2012 maakte hij trouwens samen met Scott 'Wino' Weinrich en Neurosis-buddy Steve Von Till een tribute-album voor de betreurde folkzanger onder de naam "Songs of Towns Van Zandt"). Kelly zet een uiterst sober en ingetogen concert neer. Nauwelijks of geen bindteksten. Enkel de trage songs, de akoestische gitaar en de grove stembanden. Voor de enige toegift delen CHVE en Kelly het podium voor een Van Zandt-cover : het prachtige "Tecumseh Valley". Een fijn besluit van een fijne avond.

Geen opmerkingen: