09 februari 2006

Anklaget

De deense regisseur Jacob Thuesen (vroeger o.a. nog als cameraman in de weer bij Lars Von Trier) debuteerde in 2005 met dit aangrijpende verhaal over incest. Henrik en Nina vormen een gelukkig getrouwd stel. Hun 14-jarige dochter Stine is echter een moeilijk meisje met een geschiedenis van leugenachtig gedrag. Wanneer zij aan de schoolpsychologe vertelt dat ze misbruikt werd door haar vader, wordt de politie op de hoogte gebracht en wordt Henrik van incest beschuldigd en voor de rechter gebracht.

Het sterke aspect van deze film is het feit dat het drama verteld wordt vanuit het standpunt van de vermeende dader, wiens wereld volledig in elkaar stort van zodra de beschuldigende vinger naar hem wijst. Ook al wordt hij door de rechtbank vrijgesproken bij gebrek aan bewijs (reeds vroeg in de film trouwens), toch is zijn leven een onherstelbare puinhoop geworden. Zijn dochter zit in een instelling, collega's en buren kijken hem met een scheef oog aan, hij dreigt zijn job te verliezen, ... Gelukkig is er nog de goede band met zijn echtgenote, die rostvast in de onschuld van haar man blijft geloven.

Hoewel technisch gesproken niet volgens de principes van Dogma '95 gefilmd, blijft Thuesen wel trouw aan de geest van het manifest. Op afstandelijke wijze laat hij de gevoelens van de diverse personages spreken. En het resultaat komt als een mokerslag in je gezicht terecht, zeker na de openbaring die de kijker in de laatste 10 minuten te slikken krijgt. Allesbehalve popcorn-entertainment en zeer sterke cinema. Een pluim overigens voor de hoofdacteurs, voor wie het filmen van deze prent ook een zeer intense ervaring moet geweest zijn.

Geen opmerkingen: