25 februari 2006

Temptress Moon

De chinese regisseur Kaige Chen oogstte in 1993 veel lof met zijn Farewell my concubine. Hij kon in 1996 dan ook veel geld én een topcast (Gong Li, Leslie Cheung) bijeenbrengen om Temptress Moon te draaien.

De jonge Zhongliang (Leslie Cheung) verliest zijn ouders en gaat inwonen bij zijn zus en haar aangetrouwde familie in het grote domein van Pang. Hij wordt er gedwongen tot een slavenbestaan en tot het bereiden van opium. Hij vlucht weg naar Shanghai en groeit er op tot een gigolo/oplichter in een maffiabende. Wanneer hij verneemt dat de oude Pang overleden is en dat nu de mooie Ruyi (Gong Li) aan het hoofd van de familie staat, wordt hij door zijn maffiabaas teruggestuurd naar het Pang-domein om Ruyi te verleiden en het familiefortuin buit te maken. Maar het geld is al snel van minder belang : wraak, liefde en bedrog zullen de hoofdmotieven uitmaken...

Temptress moon is een visueel pareltje. Dit is vooral te danken aan de australische cinematograaf Christopher Doyle. Helaas kunnen de somptueuze decors niet verhullen dat de film een slag in het water is. De film sleept zich werkelijk naar het einde. En wanneer in de laatste minuten zich nog allerlei dramatische verwikkelingen afspelen, kan je je er als kijker nauwelijks nog druk in maken. Op geen enkel ogenblik wordt je als kijker emotioneel betrokken bij de personages. Een enorm mooi verpakte, maar lege doos. Wil je je toch vergapen aan de verrukkelijke Gong Li in een gansterdrama, dan is Shanghai Triad (van Zhang Yimou, uit 1995) een veel betere keuze.

Temptress Moon

Geen opmerkingen: