03 maart 2006

dEUS (Vorst Nationaal - 02.03.2006)

Wegens een apocalyptische verkeerschaos helaas te laat in Vorst gearriveerd, zodat we de eerste nummers hebben moeten missen. We vielen binnen tijdens Fell of the floor, man. (Achteraf bekeken hebben we van de klassieke nummers enkel maar instant street moeten missen.) Maar gelukkig konden we iemand van de security verschalken, zodat we in één van de tribune-gangen een zeer mooi zicht op het podium hadden. And we were in for a treat ...

Misschien is de bezetting waarin dEUS thans optreedt, wel de sterkste ooit (Tom Barman / Klaas Janszoon / Mauro Pawlowski / Alain Gevaert / Stéphane Misseghers). Vooral de toevoeging van Mauro aan de band is een enorme verrijking. Supercoole kerel die rock uitstraalt en die heel af en toe de demon in hem de vrije loop kan laten. En gelukkig geen overbodige showelementen, maar een pure rockshow met vijf muzikanten die dicht bij elkaar hun ding doen. dEUS liet de muziek primeren en dat wierp zijn vruchten af. Zoals te verwachten viel, bestond de setlist afwisselend uit 'klassiekers' en uit nummers van de nieuwe plaat Pocket Revolution. Ik ken de nieuwe plaat helaas quasi niet, maar het viel me wel op dat de nieuwe nummers stevig rockten en zeker niet uit de toon vielen (zoals soms wel eens gebeurt bij een band die toert om een nieuwe plaat te promoten maar waarbij de nieuwe nummers eerder als storend worden ervaren).

Maar vooral viel het op hoe rijk het oeuvre van dEUS ondertussen wel is en hoeveel pareltjes Barman al op zijn naam heeft staan. Het ene hoogtepunt passeerde na het andere (via, the real sugar, worst case scenario, theme from turnpike, roses, little arithmetics, nothing really ends, ...). Vorst werd vakkundig ingeblikt en toen de eerste bisronde werd afgerond met Suds & soda (waarbij Barman er flarden van Sabotage van The Beastie Boys tussen schreeuwde), werkte dat als een rode lap op een stier. Vorst Nationaal ontplofte. En in de tweede bisronde werd de kroon op het werk gezet met een sterke versie van Hotel lounge.

Vorst Nationaal biedt natuurlijk niet dezelfde geluidskwaliteit als intiemere concertpodia, maar al bij al viel de accoustiek nog mee. En bovendien hadden we geluk dat we het tweede concert in Vorst meepikten : op diverse fansites heb ik gelezen dat het tweede concert veruit beter was dan het eerste. En één bepaalde fan kon van Barman zelf vernemen dat ook hij veel contenter was over het tweede concert. Barman mag dan af en toe wel eens last hebben van een uit zijn voegen barstend ego, maar na dit concert wil ik hem dit gaarne vergeven. Hopelijk kan hij in de toekomst zijn autoritaire wil nog meermaals doordrijven om meer dEUS-platen uit te brengen. Kortom : een ijzersterk optreden van misschien wel de belangrijkste band uit de belgische rockgeschiedenis. Maar de verkeers- en parkeerchaos in en om Vorst indachtig zal het nog geruime tijd duren vooraleer ik nog een ticket koop voor een concert in Vorst Nationaal.

Voor de volledigheid de indrukwekkende setlist :

Pocket Revolution
Stop-Start Nature
One Advice, Space
Instant Street
Fell Off The Floor, Man
Via
The Real Sugar
Worst Case Scenario
Theme From Turnpike
Assault on Magnus
Sun Ra
Roses
Rock Chick
Little Arithmetics
What we talk about (when we talk about love)
Nothing really ends

**
Bad Timing
If you don't get what you want
Suds & Soda

**
Hotel Lounge


dEUS

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hahaaa, fantastisch. Alle commentaren zijn lovend. Ik kan niet wachten tot ik ze hier kan zien. 19 maart is het zo ver. Met in het voorprogramma Admiral Freebee btw ...

Anoniem zei

Was ik graag bijgeweest. Doemme toch...