01 april 2006

Drive By Truckers (Arenberg - 31.03.2006)

Men neme een handvol Neil Young, twee eetlepels Lynyrd Skynyrd, een snuifje Buffalo Tom, een mespunt Johnny Cash en een zware dosis Alabama-melancholie. Opdienen met drie frontmannen/gitaristen/tekstschrijvers, een kluizenaar-achtige drummer en een Jack Daniels-zuipende bassiste ... et voilà : de geweldige band Drive By Truckers !

De band heeft zonet haar nieuwe LP 'A blessing and a curse' boven de doopvont gehouden en naar aanleiding daarvan moest uiteraard een tournee op poten worden gezet. Geopend werd met het openingsnummer uit dit nieuwe album (Feb. 14) en vanaf de eerste gitaaraanslag kon het gewoon niet meer stuk. Frontman en bandoprichter Patterson Hood zong het eerste nummer (met zijn kenmerkende lispel de eerste rijen van het publiek onderspugend) en vanaf dan werd elk nummer afwisselend gezongen door Hood, door frontman nr. 2 en mede-bandoprichter Mike Cooley (rechts op de foto - f*ck, wat is die man berecool !) en door frontman nr .3 Jason Isbell (links op de foto, het jongste lid van de band en misschien wel het best bij stem). En dan de ritmesectie : de lichtjes geile bassiste Shonna Tucker (regelmatig een swigg van haar fles Jack Daniels tot zich nemend) en de sobere maar geweldig efficiënte Brad Morgan (de enige drummer ter wereld die op een uitgemergelde heremiet lijkt). Het publiek in de uitverkochte kleine (en broeierige) zaal van de Arenbergschouwberg werd getuige van een unieke ervaring.

Het ene hoogtepunt volgde het andere op. Enkele titels : "Carl Perkins' caddilac", "Never gonna change", "Marry me", "Decoration day", "Days of graduation", "Let there be rock", ... De songs hebben allemaal gemeen dat ze draaien rond loners of drifters die trachten te overleven in de economisch zwaar geteisterde stadjes in Noord-Alabama. Noem het alt-country, noem het southern rock, ... het label dat je erop plakt, maakt niet uit. Het is verdomd eerlijke muziek, recht uit het hart en met veel liefde en overgave gebracht.

De kans is zeer groot dat dit magnifieke concert mijn eindejaarslijstje van tien beste concerten van 2006 zal halen. Met dank aan Jef VL om me alsnog aan een ticket te helpen.

Drive by Truckers
Blessing and a curse

2 opmerkingen:

Anoniem zei

glad you liked it. DBT is sinds enkele jaren 1 van mijn favoriete bands. Eind april in SF, samen met Son Volt, ik schat dat ik er zal zijn.

Anoniem zei

Godverdoemme, waarom zitten er mijn geheugen meer lekken als in het parlement?