23 september 2006

The battle of the sexes

Regie : Charles Crichton (1959)

Keiharde zakenvrouw Angela Barrows wordt door haar Amerikaanse firma uitgezonden naar Edinburgh om daar de exportmogelijkheden te onderzoeken. Ze komt er terecht bij de ouderwetse kledijfirma MacPherson. Ze palmt al snel de nieuwe uitbater van de firma in en tracht om met allerlei moderne middelen de firma de twintigste eeuw binnen te loodsen. Maar dat is buiten de stoffige Mr. Martin gerekend, de hoofdboekhouder die al sinds 's mensenheugenis bij de firma werkt. Waar sabotage en moordplannen falen, zal uiteindelijk list slagen ... Of niet ?

Amusant tussendoortje van regisseur Charles Crichton die in de jaren '50 grossierde in kwaliteitsvolle Britse komedies, zoals The Lavender Hill Mob (1951) en vooral The Titfield Thunderbolt (1953). Nadien geraakte zijn carrière ietwat in het slop en regisseerde hij vooral afleveringen van allerlei TV-series, totdat hij in 1988 op 78-jarige leeftijd een opmerkelijke come back maakte met A fish called Wanda.

Maar er is vooral Peter Sellers, een briljant acteur en complex man die helaas al te vaak wordt vereenzelvigd met zijn rol als de klungelige inspecteur Jacques Clouseau. Zijn rol als de timide en ouderwetse Mr. Martin is om van te smullen en doet deze prent uitstijgen boven het niveau van de gemiddelde comedy.

De cinematografie is van de hand van Freddie Francis, die enkele jaren later met The day of the triffids (1962) zijn regiedebuut zou maken en die een mooie carrière zou uitbouwen als regisseur van Hammerhorror-films.

Geen opmerkingen: