18 oktober 2006

Richard Pryor live in concert

Regie : Jeff Margolis (1979)

Registratie van een stand-up comedy-act van Richard Pryor. In totaal zijn er vier live-registraties van Pryor uitgebracht, maar dit optreden wordt niet alleen als de beste van Pryor beschouwd, maar tevens als één van de beste stand-up prestaties aller tijden.

Dit kan ik alleen maar beamen. Tegen een enorm tempo debiteert Pryor een hele resem grappen en observaties over rasverschillen, geslacht, ... Sommige scènes zijn om te gieren. De wandeling door het bos is één van de geweldige hoogtepunten. De interactie met het publiek is magisch. Pryor beheerste perfect een heel gamma aan gelaatsuitdrukkingen en fysieke expressies en was daarmee zijn tijd ver vooruit. Zijn timing was feilloos. Zonder Pryor geen Eddie Murphy. Jerry Seinfeld noemde Pryor de Picasso van de stand-up comedy.

Pryor groeide op in Illinois in het bordeel van zijn grootmoeder, werd al snel van school gestuurd, zat zowat zijn hele legerdienst in het legerkasjot en verhuisde uiteindelijk naar New York. Daar begon hij regelmatig in clubs op te treden en hij verscheen regelmatig op TV bij diverse talkshows. Zijn populariteit begon te groeien en hij slaagde erin om een controversiële comedy-act te koppelen aan een geslaagde filmcarrière, die uiteraard veel komedies omvat maar waarin hij zich af en toe ook van zijn serieuzere kant kon laten zien. Met zijn rol in de blockbuster Superman III uit 1983 verdiende hij zelfs meer dan Christopher Reeve ! Helaas ging één en ander ook gepaard met een immense cocaïne-verslaving en een zeer turbulent privé-leven (hij trouwde maar liefst zeven maal !). Toen bij Pryor in de jaren '80 multiple sclerose werd vastgesteld, was dit het begin van een pijnlijk gevecht tegen de ziekte. Een gevecht dat Pryor uiteindelijk in 2005 verloor.

Geen opmerkingen: