03 december 2006

Geen Volle Maan (Wortel Kolonie - 02.12.2006)

Het olijke gezelschap Tejater De Lepe Hoek presenteert onder de benaming 'Geen volle maan' een verzameling volks- en smokkelverhalen, op locatie gebracht in Wortel Kolonie.

Twee voormalige smokkelaars nippen van hun druppelke aan den toog van Café In Holland. Maar de poefrekening valt tegen en dus besluit het tweetal om het opnieuw op een smokkelen te zetten. De nachtelijke tocht doorheen de Kolonie kan een aanvang nemen.

Het publiek, dat uit een veertigtal geïnteresseerden bestaat, wordt rondgeleid doorheen de weiden en paden van de Kolonie en wordt op gegeven tijdstippen getrakteerd op leuke stukjes locatietheater. Zo is er de vertelling over het pijnlijke einde van Sus Hellinckx, die tijdens een spannend kat- en muisspel met de douaniers met zijn familiejuwelen verstrikt geraakte in de prikkeldraad en vervolgens doodbloedde. Hiernaast zie je overigens het (verzonnen) doodsprentje van Frans, een andere smokkelaar die ten prooi viel aan de commisen.

Mijn persoonlijke favoriet : de legende van de Zotte Douanier, de kruidenmengerij van Jowke Mous, en de Witte Madam die op 'haren toot' kreeg van Flor, terwijl diens 'gemaacht' tot aan de linkerbal in Bootjesven hing. Een werkelijk hilarisch verhaal dat in de beste Grandpa Simpson-trand allerlei krankzinnige bochten maakt vooraleer toch nog op één punt uit te komen.

Zalig was ook de vermelding van echte Blue Band-boter als smokkelwaar. Het riep beelden op aan mijn kindertijd toen wij thuis effectief de verplaatsing naar een winkel in Nederland maakten om Blue Band te kopen. Compleet andere tijden ...

De Lepe Hoek is gepokt en gemazeld in het straattheater en heeft er dan ook niet de minste moeite mee om een publiek geboeid te houden tijdens een hoogst vermakelijke wandeltocht. Maar anecdotisch straattheater transponeren naar een zaalvoorstelling, is meteen een heel ander verhaal. Uitkijken geblazen dus welk niveau de aangekondigde zaalvoorstelling voor het voorjaar van 2007 zal halen.

Geen opmerkingen: