03 december 2006

Y tu mamá también

Regie : Alfonso Cuarón (2001)

Wanneer hun vriendinnetjes op reis gaan naar Europa, zien de twee Mexicaanse boezemvrienden Julio en Tenoch hun kans schoon om een zomer vol plezier, drank en weed te beleven. De mooie en tien jaar oudere Luisa is van Spaanse afkomst en de aangetrouwde tante van Tenoch. De twee kameraden bieden haar een trip aan naar een verzonnen paradijselijke bestemming en wanneer Luisa ontdekt dat haar man haar bedriegt, neemt ze het aanbod aan. Het drietal vertrekt in een gammele auto op een bewogen rit waarin erotische spanning, harde bekentenissen en volwassenwording centraal staan. Na deze zomer zal niets nog hetzelfde zijn ...

Y tu mamá también ('en jouw moeder ook') is ondertussen een klassieker geworden in de independent wereldcinema. Dit is niet verwonderlijk aangezien de prent meerdere lagen aanboort. Voor een breder publiek is er het gegeven van de road-movie met de nodige humoristische elementen. Er zijn de nogal expliciete seksscènes die - zeker naar Mexicaanse normen - nogal ver gaan.

But there's more than meets the eye, en dat doet de film - ondanks de nogal gratuite seksploitatie - boven het gemiddelde uitstijgen. Zo wordt het geluid van de film regelmatig onderbroken voor het off screen-commentaar van de alwetende verteller (een techniek geïnspireerd op Jean-Luc Godard), die de kijker meer feiten en details meegeeft dan strikt nodig is voor het verhaal maar die daardoor een diepere dimensie meegeeft aan het geheel. Op deze wijze wordt de sociale tegenstelling tussen Julio (uit de lagere middenklasse) en Tenoch (uit de steenrijke upperclass) in de verf gezet. Het is ook een coming of age-film, waarbij de twee vrienden zich stilaan bewust worden van het feit dat hun vriendschap niet zo evident is als het altijd geleken heeft. Luisa speelt hierbij de rol van katalysator (en is niet toevallig afkomstig uit Spanje, de vroegere kolonisator van Mexico). Ook het camera-werk is verre van conventioneel.

Gael Garcia Bernál (in de rol van Julio) begint zo stilaan een indrukwekkend oeuvre bij elkaar te acteren en duikt op in veel belangrijke spaanstalige films : Amores perros, El crimen del padre Amaro, Diarios de motocicleta, La mala educación, ...

Het is jammer dat voor de meeste kijkers Y tu mamá también vooral geassocieerd zal worden met seks, want regisseur Cuarón (nota bene ook regisseur van Harry Potter and the prisoner of Azkaban !!!) heeft met deze film heel wat meer willen vertellen dan een reisverhaaltje van twee geile pubers.

1 opmerking:

Tony Soprano zei

Deze film is gewoon een opeenstapeling van vetzakkerij , ja ! ;-)

Nee , idd een pareltje dat misschien soms gebukt gaat onder de expliciete , klungelige sexscènes (mensen kunnen nog steeds moeilijk om met realistische sex in films denk ik...)