01 december 2006

Tagebuch einer Verlorenen

Regie : Georg Wilhelm Pabst (1929)

Thymiane is de mooie dochter van een rijke apotheker / weduwnaar en leidt een sprookjesleven. Maar op haar 18de verjaardag loopt het mis. Eerst wordt haar gouvernante de laan uitgestuurd omdat die zich zwanger heeft laten maken door de apotheker. Nog dezelfde dag wordt een nieuwe gouvernante in dienst genomen die maar één doel voor ogen heeft : het fortuin van de apotheker inpikken. En tot overmaat van ramp wordt Thymiane verleid en verkracht door Meinert, de schlemielige knecht van haar vader. Thymiane geraakt in verwachting, moet haar baby gedwongen afstaan en wordt door haar familie verstoten. Ze komt in een opvoedingsgesticht voor 'gevallen vrouwen' terecht, waar een sadistische meesteres de plak zwaait. Met behulp van haar enige vriend - de jonge Osdorff, neef van een rijke graaf - kan ze samen met een vriendin ontsnappen. Maar ze komt van de regen in de drop terecht : de jonge graaf is een niksnut die onterfd wordt door zijn oom en Thymiane kan enkel terecht in een bordeel.

Ondanks al deze ellende is de ziel van Thymiane nog steeds puur : wanneer haar vader overlijdt en diens echtgenote (de opportunistische gouvernante) op straat komt te staan, schenkt Thymiane haar erfdeel weg. Haar goedheid wordt beloond : ze huwt uiteindelijk met de oudere graaf Osdorff en komt als lid van een vrouwencomité opnieuw terecht in het gesticht waar ze jaren voordien zo slecht werd behandeld ...

Deze film was niet de enige samenwerking tussen Pabst en hoofdactrice Louise Brooks. Veel bekender dan Tagebuch einer Verlorenen is immers Die Büchse der Pandora (ook uit 1929), een fraai stukje Duits expressionisme.

Er is natuurlijk vooral Louise Brooks, één van dé iconen uit de vrolijke swing-tijd van de jaren '20 en misschien wel de alleereerste echte glamour-actrice. Met haar natuurlijke schoonheid, haar frisse verschijning en haar typische korte haarsnit, was zij de vleesgeworden zonde van de charleston-jaren en de natte droom van veel pubers uit die tijd. Ze acteerde in een dertigtal films vooraleer in 1938 bewust een einde te maken aan haar filmcarrière. Alle info over deze controversiële actrice vind je op de website van de Louise Brooks society.

Geen opmerkingen: