11 januari 2007

Ali G Indahouse

Regie : Mark Mylod (2002)

Ali G, een werkloze nietsnut met een voorliefde voor weed en ragga, schiet in zijn krammen wanneer het buurtcentrum dreigt te verdwijnen. Zijn profiel past toevallig in de kraam van de Britse premier die er slecht voorstaat in de polls voor de aankomende verkiezingen en die met de hippe Ali tracht om zijn imago op te vijzelen. Op die manier komt Ali in het Britse Lagerhuis terecht en doet er een nieuwe wind blazen. Maar de snode vice-premier heeft minder nobele plannen en veroorzaakt de val van de premier. Zullen nitwit Ali en zijn al even idiote homies het tij kunnen keren ?

Ik ben een grote fan van Sacha Baron Cohen, wiens gevoel voor humor geweldig is. Met zijn onsterfelijke typetjes Ali G, Borat Sagdiyev en übernicht Brüno schopt hij ongegeneerd tegen menig scheen. Maar Cohen is op zijn best wanneer hij zijn types confronteert met echte mensen in echte situaties. De scherpe humor en plaatsvervangende schaamte die hij met een uitgestreken gezicht kan opwekken, is fantastisch. Eén van mijn favorieten blijft bijvoorbeeld het interview dat Ali G had met astronaut Buzz Aldrin (en dan vooral zijn vraag aan Aldrin of hij niet heel jaloers was op Louis Armstrong, en zijn vraag aan Aldrin of de maan echt bestaat !) Het interview werd besloten met "You better learn these things from my man Buzz Lightyear" ! Of nog : "With men and women, does you think that men should marry only one woman? Does you believe in mahogany?" Hahaha !

Maar met Ali G Indahouse slaat Cohen de bal zwaar mis. Hoewel er af en toe best wel een goede grap te ontwaren valt, moet je gewoon vaststellen dat het typetje in een fictieve setting maar een bijzonder flauw afkooksel is van Ali G in real life. Het verhaaltje is nauwelijks het vermelden waard en de witzen van Ali G zijn zelden scherp. De film is dan ook verre van een hoogtepunt in de carrière van Michael Gambon die zich liet verleiden om de rol van premier te vertolken. Rhona Mitra is wel een extreem lekker dier in de rol van de venijnige assistente van de vice-premier.

Hoogtepunt van de film : Ali G die in het begin van de film in zijn kanariegele kar zware ragga door de boxen laat knallen. Ook een leuke cameo van Borat. Het wordt dringend tijd dat ik Borat: cultural learnings of America for make benefit glorious nation of Kazakhstan eens ga bekijken. Wellicht duizend keer beter dan Ali G indahouse.

Meer info op de Boyakasha !-webstek.

1 opmerking:

Keust zei

Dude, het wordt - als Cohen-liefhebber - stilaan schandalig dat je Borat nog niet gezien hebt...