12 januari 2007

Ben Sluijs & Erik Vermeulen (De Singer Rijkevorsel - 12.01.2007)

De mannen van A jazz experience kondigden dit optreden aan als een concert voor fijnproevers, en dat bleek geen loze belofte.

Altsaxofonist Ben Sluijs (°1967) is geen muzikant van het vierde knoopsgat : hij speelde samen met grootheden zoals Toots Thielemans en Philippe Catherine, speelde in de Knitting Factory in New York, op het festival van Montreux en op het North Sea Jazz Festival, en won diverse jazzprijzen. Hij werd deze avond bijgestaan door pianist Erik Vermeulen, met wie Sluijs in 2001 het album Stones opnam en die ook gedurende enige tijd deel uitmaakte van het Ben Sluijs Quartet.

Het verrassend schaars opgekomen publiek werd getrakteerd op een intiem en lyrisch jazzconcert, dat eigen composities afwisselde met bewerkingen van jazziconen. Zo kregen we een bewerking te horen van April, een nummer van jazzpianist Lennie Tristano. Ook Thelonious Monk en Charlie Parker kregen de Sluijs/Vermeulen-behandeling. Ook saxlegende Coleman Hawkins - en meer bepaald diens Body and soul - werd onder de loupe gelegd. Maar het meest onder de indruk was ik van de eigen composities van het duo, zoals Still en Minor problems uit het eerder genoemde Stones-album. De eigen balade Falls was één van de hoogtepunten van de eerste van twee sets, die elks ongeveer drie kwartier duurden.

Een mooi en ingetogen concert, dat helaas ontsierd werd door één verloren gelopen zatlap en door twee overijverige fotografen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Bedankt voor de recensie! We zijn steeds benieuwd naar reacties op onze concerten.

Ik stoor me soms ook aan overijverige fotografen. Misschien moeten we ze er eens over aanspreken...

We zijn druk bezig met het opstellen van het programma voor het voorjaar. De eerste concerten staan al op onze site.

tot in Rijkevorsel!

groeten,

Tom
A Jazz Experience

Peter Prong zei

Yo Tom,
ik ben zinnens om een vaste bezoeker van De Singer te worden. 't Is er zeer gezellig ! En wat die fotografen betreft : waarom hen bijvoorbeeld niet enkel tijdens het eerste nummer foto's laten trekken ? Alle respect voor hun hobby, maar trop is teveel ...