11 januari 2007

V for vendetta

Regie : James McTeigue (2005)

"Remember, remember, the fifth of november. Gunpowder treason and plot. I see no reason why the gunpowder treason should ever be forgot." Op 5 november 1605 ondernam Guy Fawkes een mislukte poging om een aanslag te plegen op het Britse parlement en op koning James I (alle info over deze gedenkwaardige dag lees je op deze website).

Ruim vierhonderd jaar later is Groot-Brittannië in de greep van een totalitair regime. Censuur en avondklok zijn aan de orde van de dag, evenals mediamanipulatie en een immer aanwezige Big Brother. Kanselier Adam Sutler regeert met ijzeren hand. Totdat de schimmige vrijheidsstrijder 'V' opduikt. Op de verjaardag van het Gunpowder Plot blaast V de Old Bailey op en stuurt hij een videoboodschap de wereld in waarin hij nieuwe aanslagen aankondigt en waarin hij de bevolking oproept om over exact één jaar in verzet te komen tegen het regime. De jonge Evey Hammond is toevallig getuige van de eerste aanslag nadat ze door V gered is uit de handen van enkele opdringerige agenten en geraakt bevriend met de geheimzinnige en gemaskerde V. Het regime onderneemt ondertussen verwoede pogingen om V te pakken te krijgen en zet politieinspecteur Finch op de zaak. Deze graaft in het verleden en ontdekt onfrisse praktijken van het regime. Ondertussen tikt de klok verder en nadert de nieuwe verjaardag van Bonfire Night ...

De gebroeders Wachowski schreven de eerste versie van het script reeds in de jaren '90 nog voordat ze aan het Matrix-project begonnen. Ze baseerden hun script op de originele Britse comics, geschreven door Alan Moore en geïllustreerd door David Lloyd, gepubliceerd tussen 1982 en 1988 in het comic-magazine Warrior en in de USA verspreid door DC Comics.

Het resultaat mag gezien worden. Het is tot op heden de enige film van regisseur McTeigue, die eerder in de hoedanigheid van assistent-regisseur meewerkte aan de Matrix-trilogie en aan Star Wars episode II : the attack of the clones. Hij kan terugvallen op een zeer degelijke cast. Natalie Portman zet een mooie rol neer als Evey Hammond en is ook met kaalgeschoren hoofd een schoonheid, John Hurt is een zalig brullende kanselier en Stephen Fry mag bijna zichzelf spelen als succesvol tv-personage en verborgen homoseksueel. Hugo Weaving mag - na zijn rol als slechterik Agent Smith in de Matrix-trilogie - voor een keertje the good guy spelen als de gemaskerde V, hoewel het V-karakter geen ééndimensionaal personage is maar ook ranzige kantjes heeft. Het is overigens een goede zet geweest om het mysterie rond V tot het einde toe vol te houden en hem nooit ongemaskerd te tonen. Het rijkste personage is misschien nog wel inspecteur Finch, zeer degelijk vertolkt door Stephen Rea.

Voor het overige is V for vendetta een mix van Batman die rondwaart in George Orwell's 1984. Het socio-politieke pleidooi voor vrijheid van meningsuiting en democratische waarden loopt als een rode draad door de film. Moraalridders zullen vraagtekens plaatsen bij de methoden die V gebruikt om zijn doel te bereiken, maar vergeten uiteraard dat het geheel gesitueerd dient te worden in de wereld van gewelddadige comics en dus door de spreekwoordelijke vigilante-bril bekeken moet worden.

Spectaculaire special effects en een hoge production value maken het geheel af.

Officiële website V for vendetta

1 opmerking:

Tony Soprano zei

Mooie review Peter , al ben ik het er niet helemaal mee eens . V heeft mij ergens een beetje teleurgesteld . High expectations denk ik... Er staat trouwens nog een halvelings foutje in ! V For Vendetta is eigenlijk een Vertigo comic , een zusteruitgeverij van The Allmighty DC :-D