27 januari 2007

Old joy

Regie : Kelly Reichardt (2006)

Mark en Kurt zijn twee jeugdvrienden die opnieuw contact met elkaar zoeken om samen een campeertripje te maken naar de Cascade Mountains in Oregon. Kurt is een wat overjaarse hippie met eigen theoriëen over het helaal, terwijl Mark een zwijgzame man is, vooral begaan met zijn zwangere echtgenote. Het doel van de trip : de natuurlijke warmwaterbronnen die in het woud verscholen liggen.

De film is zeer minimalistisch opgevat. Verwacht je niet aan hoogoplopende ruzies of sentimentele dramatiek. De schaarse en sobere soundtrack van Yo la tengo dient enkel als subtiele ondersteuning van de eigen soundtrack die de natuur in Oregon biedt. Zo ook de gesprekken tussen de twee mannen : ofwel wordt er minutenlang gezwegen, ofwel wordt er vrijblijvend gekeuveld zoals dit ook in het echte leven tussen vrienden gaat. Niet zonder belang zijn ook de flarden van een ultraconservatieve radiotalkshow ('Air America') die we regelmatig horen, waarbij er gediscussieerd wordt over het huidige politieke engagement t.o.v. engagement in de Reagan-periode (toen Mark en Kurt nog jong waren en overtuigd van het grote gelijk). Zonder ook maar één moment van pathetiek wordt aldus een subtiel portret geschetst van een generatie die geconfronteerd wordt met vervlogen idealen, wat vooral voor de overjaarse hippie Kurt (een zalige rol van Will 'Bonnie Prince Billy' Oldham) een pijnlijke vaststelling is. En zo heeft regisseuse Reichardt het ook opgevat : de trip van de twee mannen als metafoor voor de vlucht van idealen in een steeds conservatiever wordend Amerika.

Des te meer ik erover nadenk, des te meer ben ik onder de indruk van dit subtiele pareltje. Het is geen cinematografisch meesterwerk en zal nooit meer zijn dan een kleine voetnoot in de geschiedenis van de cinema, maar de prent biedt zo'n 75 minuten aan onwerkelijke onthaasting. Ontdaan van alle clichés omtrent male bonding, is dit misschien wel de meest rake film omtrent de ware aard van vriendschap die ik ooit zag. Een terechte winnaar dus van de Tiger Award op het laatste filmfestival van Rotterdam.

Website Old Joy

Geen opmerkingen: