Mystic river
Regie : Clint Eastwood (2003)
In een suburb aan de rand van Boston waren Sean, Jimmy en Dave jeugdvrienden. Eén gebeurtenis tekent hen voor het leven : de jonge Dave wordt door twee mannen in een auto gelokt en wordt door hen misbruikt. Vele jaren later zijn de drie mannen elkaar uit het oog verloren. Sean is politieinspecteur geworden en ziet zijn huwelijk op springen staan. Dave is een emotioneel wrak en tracht als werkloze zo goed en zo kwaad als het kan zijn gezin te runnen. Jimmy heeft een crimineel verleden maar tracht als winkeluitbater het rechte pad te bewandelen. Het leven gaat zijn gangetje totdat de tienerdochter van Jimmy vermoord wordt teruggevonden. Sean onderzoekt de zaak en de sporen wijzen al snel in de richting van Dave. De zoektocht naar de dader wordt voor de drie mannen een reis naar het verleden, een poging om met zichzelf in het reine te komen. Jimmy neemt het recht in eigen handen ...
Eastwood baseerde deze film op het gelijknamige boek van Dennis Lehane en levert een degelijk schouwspel op. Het camerawerk is zeer sereen en het is dan ook voornamelijk an actor's movie. Sean Penn mocht een oscar in zijn binnenzak steken als best actor in a leading role en daar kan ik best mee leven. Penn is een oerdegelijk acteur en zet een krachtige rol neer als de rouwende ex-crimineel Jimmy. Zijn emotionele uitbarsting wanneer hij beseft dat zijn dochter dood werd teruggevonden ('Is that my daughter in there ?'), is onvergetelijk en het is wellicht deze scène die de oscarbalans in zijn voordeel deed doorwegen.
Meer problemen heb ik met de oscar die Tim Robbins mocht opstrijken als best actor in a supporting rol. Zijn rol als de emotioneel kwetsbare Dave is natuurlijk een droom voor elke goede acteur, maar kon mij toch niet helemaal overtuigen. Als er dan toch iemand van de cast deze oscar had moeten inpalmen, had dat m.i. beter Kevin Bacon geweest. Bacon zet een zeer geloofwaardige Sean neer en is goed bezig om voor altijd zijn Footloose-stigma van zich af te schudden.
Aan Eastwood moet je natuurlijk al lang niet meer uitleggen hoe de wetten van de cinema in elkaar zitten. Het eindproduct is derhalve oerdegelijk gemaakte cinema die helaas een beetje teveel aan de oppervlakte blijft peddelen. Doch dit kan men bezwaarlijk verwijten aan Clint, maar eerder aan de scenarist van dienst. De verwijzingen naar het gestrande huwelijk van Sean slaan nergens op en de oplossing van de moord op de dochter is een ongeloofwaardige deus ex machina. Een beetje kuiswerk in het scenario had geen slecht idee geweest. Hoewel Mystic river moeiteloos het niveau van een whodunnit-thriller overstijgt, hadden de morele vraagtekens op het einde van de film zwaarder kunnen doorwegen.
Een mooie en degelijke film dus, maar een meesterwerk is het niet geworden.
Website Mystic river
Geen opmerkingen:
Een reactie posten