02 april 2007

Bret Easton Ellis : "Lunar park"

"Regardless of how horrible the events described here might seem, there's one thing you must remember as you hold this book in your hands : all of it really happened, every word is true ..."

Zo eindigt het introducerende hoofdstuk van Lunar Park, de vijfde roman van de gecontesteerde succesauteur Bret Easton Ellis, gepubliceerd in 2005.

In dit eerste hoofdstuk doet Ellis in het kort zijn turbulente leven uit de doeken : hoe hij in 1985 debuteerde - amper 21 jaar oud - met Less than zero en hoe vanaf dan zijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn. Less than zero sloeg in als een bom en Ellis werd willens nillens uitgeroepen tot één van de meest vooraanstaande vertegenwoordigers van de zogenaamde Generatie X en hoofd van de bratpack van de Amerikaanse literatuur. De personages komen materieel niets tekort, maar verkwanselen hun leven aan drugs en promiscuïteit en zijn emotioneel leeg. Eén en al nihilisme. En het leven van Ellis zelf begin hoe langer hoe meer op dat van één van zijn personages te trekken.

De gekte bereikte een hoogtepunt met de publicatie van de schandaalroman American psycho, gepubliceerd in 1991 en later succesvol verfilmd met Christian Bale in de rol van Patrick Bateman, rijke beursyuppie en parttime seriemoordenaar. Het succes van deze roman maakte Ellis tot één van de meest gelezen auteurs van zijn generatie en maakte hem stinkend rijk. Ellis verloor zich in een leven vol drugs, sex en alcohol. Compleet verslaafd aan vanalles en nog wat toert hij de USA rond om zijn nieuwe roman Glamorama (1998) te promoten, waarbij hij regelmatig té dronken of té stoned is om iets zinnigs te zeggen. Het wordt dringend tijd voor Ellis om opnieuw grip te krijgen op zijn leven ...

Op dit punt verandert het eerste hoofdstuk in fictie. Ellis huwt met Jayne Dennis, een beroemde actrice en een oude vlam van Ellis, bij wie hij twaalf jaar geleden een kind verwekte (zijn zoon Robby). (Leuk weetje : Jayne is een fictief personage, maar er bestaan wel een Jayne Dennis website en zelfs een Jayne Dennis fansite. Het is onduidelijk in welke mate Ellis zelf hier voor iets tussen zit). Samen met Robby, Jayne en haar dochtertje Sarah verhuist Ellis naar een poepsjieke suburb ten Noorden van New York.

De rest van de roman bestaat uit de gebeurtenissen die het gezin Ellis overkomen tijdens een periode van 30 oktober tot 10 november. De spoken uit het verleden blijven Ellis achtervolgen. En dan vooral de geest van de overleden vader van Ellis, een tirraniek man met wie Ellis in American Psycho tracht af te rekenen. Maar wanneer de spoken uit het verleden het gezin Ellis ook fysiek bedreigen, krijgt het verhaal een surrealistische wending ...

Lunar park is een zeer entertainende en ingenieuze roman, waarbij de lezer voortdurend op het verkeerde been wordt gezet en een blik wordt gegund in het complexe brein van Ellis. Naarmate de roman vordert, wordt er nog een extra dimensie aan toegevoegd doordat Ellis zichzelf ontdubbelt in twee personen : Ellis de gezinsman en Ellis de auteur. Hij voert aldus regelmatig kleine gesprekjes met zichzelf in een poging om de krankzinnige gebeurtenissen enige duiding te geven. In de indrukwekkende epiloog (enkele bloedmooie pagina's stream of consciousness, haast poëtisch) komen heden en verleden samen en is de eindafrekening compleet.

"All of it really happened, every word is true ..." : als je de roman leest als een routebeschrijving doorheen de geest van de echte Bret Easton Ellis, is dit misschien niet eens zo ver van de waarheid. Maar enkel Ellis zelf weet waar de grens ligt tussen waarheid en fictie.

Website Bret Easton Ellis

1 opmerking:

RAf zei

Als bij toeval ligt dit boek klaar om gelezen te worden. De recentie maakt me zeer benieuwd.