23 april 2007

Open doek : 4 elements

Regie : Jiska Rickels (2006)

De strijd en de symbiose van de mens met de vier oer-elementen, en het verhaal van de noodzaak aan samenwerking om de natuur te bedwingen.

In het gedeelte 'vuur' volgen we een groep mannen die in afgelegen gebieden van Siberië bosbranden bestrijden. De vissers van een Amerikaans schip op de Beringzee moeten zich meten met het onstuimige 'water'. En in een Duitse mijn dalen dagelijks mannen diep af in de 'aarde'. In Rusland werken een paar kosmonauten een strak trainingsschema af om de 'lucht' te bedwingen.

De jonge Nederlandse regisseuse Jiska Rickels weet hoe ze mooie plaatjes moet schieten en tracht de kijker in deze visionaire documentaire in aanraking te laten komen met de vier natuurelementen en de kracht ervan te laten ervaren. Zoals mens en natuur een symbiotische band aangaan, zo laat ook Rickels beeld en geluid perfect in elkaar overgaan in deze bijna woordenloze beeldenpracht. De dieperliggende betekenis achter de film ging echter volledig aan mij voorbij en kwam een tikje pretentieus over (een gevoel dat nog werk versterkt door de gedichten waarmee elk van de vier hoofdstukjes werden ingeluid, telkens in de taal van het land waarin het luik zich afspeelt). Een (té) ambitieus project, en verre van nieuw want uiteraard qua thematiek zwaar schatplichtig aan Koyaanisqatsi (Godfrey Reggio, 1982).

Trailer 4 Elements

Geen opmerkingen: