26 april 2007

Open doek : Curse of the golden flower

Regie : Zhang Yimou (2006)

China ten tijde van de Tang-dynastie in de 10de eeuw na Christus. Keizer Ping regeert met harde hand en is gehuwd met keizerin Phoenix. Deze laatste is de tweede vrouw van Ping en heeft hem twee zonen gebaard. Er is ook nog een zoon uit het eerste huwelijk van de keizer. Wanneer de keizer ontdekt dat zijn gemalin een relatie heeft met zijn zoon uit zijn eerste huwelijk, besluit hij om haar via vergiftiging langzaam krankzinnig te maken. Maar ook de keizerin heeft plannen en verzamelt een aantal getrouwen rond zich met de bedoeling een staatsgreep te plegen. De ultieme confrontatie vindt plaats in de nacht van het groots opgezette Chrysantenfeest, georganiseerd om de dood van de eerste vrouw van de keizer te herdenken. Eén en ander wordt nog complexer wanneer blijkt dat deze vrouw niet dood blijkt te zijn. De keizer, zijn drie zonen en zijn twee echtgenotes vechten een bikkelharde strijd uit ...

Zhang Yimou is momenteel dé vaandeldrager van de Chinese cinema en is een belangrijk exportproduct geworden. Vandaar ook dat hij met de steun van de Chinese staatskas deze peperdure prent mocht draaien, de duurste die ooit in China werd gemaakt. Dat er niet op een yen gekeken werd, blijkt uit de ongelooflijke aankleding en productionvalue van deze prent, die zich bijna volledig afspeelt binnen het decor van de Verboden Stad. De magistrale decors, de piekfijn georchestreerde massa-scenes, de somptueze kostuums, ... alles is tot in de puntjes verzorgd.

In zijn laatste twee films legde Yimou de lat enorm hoog in het martial arts-genre. Bij zowel Hero (2002) als House of Flying Daggers (2004) werden de martial arts-gevechten als sierlijke balletchoreografieën opgevoerd. Dit leverde prachtige plaatjes op, maar zorgde er tevens voor dat er van enige maatschappijkritische of diepgravende cinema geen sprake meer was. In Curse of the golden flower grijpt Yimou echter opnieuw terug naar zijn oudere werk door naast het spektakel - dat nog steeds ruimschoots aanwezig is - opnieuw meer aandacht te besteden aan de karaktertekening van zijn personages. De protagonisten bevinden zich in een welhaast Shakespeare-achtig drama, dat onmiddellijk associaties oproept met bijv. King Lear. Dit biedt de kans aan de acteurs om méér te zijn dan een pop in het grote Yimou-circus.

Gong Li werkt voor het eerst sedert Shanghai Triad uit 1995 weer samen met Zhang Yimou, voor wie deze mooie actrice lange tijd de muze (ze speelde in een zestal Yimou-films) en minnares was. Maar dé glansrol van de film is neergelegd voor Chow Yun-Fat in de rol van de wraakzuchtige keizer Ping.

De openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2008, die zal plaatsvinden in Peking, zal geregisseerd worden door Zhang Yimou. Het wordt ongetwijfeld een groots spektakel, dus de terugkeer van Yimou naar de sobere sociale drama's van weleer (zoals Ju Dou uit 1990 of The story of Qiu Ju uit 1992) zal nog niet voor morgen zijn. Enerzijds valt dit te betreuren, maar anderzijds moet gezegd worden dat weinig regisseurs zo'n visuele flair aan de dag kunnen leggen als Yimou.

Website & trailers Curse of the golden flower

1 opmerking:

RAf zei

Zag de film op het vliegtuig toen ik naar Belgie vloog en de prent kon me zeer bekoren.
Indrukwekkende inhaal-beweging trouwens ...